Ezt gondolják a vásárhelyiek az óraátállításról

A téli időszámítás idén október 30-án, vasárnap kezdődik: az órákat hajnali 3-kor 2-re kell visszaállítani. Egy órával korábban fog sötétedni, cserébe viszont reggelenként ugyanennyivel korábban kel a nap. A vásárhelyiek többsége szerint nincs különösebb jelentősége, hogy marad-e a jelenlegi rendszer, de van olyan is, aki szerint jobb lenne megszüntetni az óraátállítást.

Az óraátállítások eltörléséről szóló döntés ugyan már megszületett, ám az EU tagállamai még nem döntötték el véglegesen, hogy a téli, vagy a nyári időszámítást választják. Egyelőre azonban marad a régi rendszer, vagyis ősszel és tavasszal is tekerünk egyet az óra mutatóján.

A vásárhelyiek szerint vagy nincs túl nagy jelentősége az átállásnak, vagy vissza kéne térni a régi rendszerhez, amikor nem kellett az órákkal bíbelődni.

,,Nekem teljesen mindegy. Nekem jó így is, úgy is, amúgy is.” ,,Nekem mindegy, hogy van. Teljesen mindegy.” ,,Mivel nyugdíjas vagyok, nekem tökmindegy. De sokkal jobb volt a régi, ami volt. Az embereket zavarja, főleg aki dolgozik.” ,,Mivel mostmár nem dolgozom, gyakorlatilag mindegy. De amikor dolgoztam, nem örültem neki.” – fogalmaztak a vásárhelyiek a VTV-nek.

A két időszámítás közti váltás ma világszerte több mint 70 országban gyakorlat minden év márciusában és októberében. A mostani akár az egyik utolsó átállás lehet.

,,Ne is mondja. Jó lenne a régi, maradna úgy, ahogy régen volt.” ,,Az embernek a szervezete nehezen áll át. Olyan mint én, mivel, hogy én öreg vagyok. Nem vagyok fiatalember, öreg vagyok, de azért még én fiatalnak érzem magam.” ,,Igazából számunkra szerintem teljesen mindegy. Maximum egy órával többet fogunk dolgozni vasárnap” – kommentálták a lakosok az óraátállítást.

A becslések szerint egy Eger nagyságú város éves energiafogyasztását spóroljuk meg az óraátállítással. Az energiaválság így akár meg is mentheti a mostani rendszert. Egy korábbi felmérés szerint a magyarok többsége eltörölné az óraátállítást és a nyári időszámítást tartaná meg.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!