Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Több ezren tüntettek a fővárosban

Szolidaritási tüntetés a tanárainkért címmel tartott demonstrációt az ADOM Diákmozgalom és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. A résztvevők 16 órakor indultak el a Kálvin térről a Műegyetem rakpartra.

Az euronews beszámolója szerint Karácsony Gergely a színpadon elmondta, végtelenül büszke tanítóként dolgozó feleségére, aki szerinte a földkerekség legszebb hivatását űzi. A főpolgármester leszögezte, hogy apaként és városvezetőként is jelen van a demonstráción. Szerinte a szabad magyar oktatás akkor csorbult meg, amikor elvették a helyi közösségektől az iskoláikat, és központ kézbe vették az üzemeltetésüket.

A PDSZ képviselője, Nagy Erzsébet hangsúlyozta, hogy a kormány jogszabályt sért, mikor nem tárgyal a sztrájkbizottsággal. A helyzet már odáig jutott, hogy jogellenes munkáltatói intézkedésekkel akarják elnyomni az egyre szélesedő engedetlenséget. Beszélt a pedagógushiányról, az alacsony pedagógusbérekről, illetve az oktatás helyzetéről. Úgy vélte, a kormány nem tesz semmit azért, hogy a helyzet megoldódjon.

Szabó Zsuzsa a PSZ képviseletében hasonló beszédet mondott.

Bozai Ákos, egy Szombathely közelében élő gimnazista is felszólalt. Azt mondta, azért jött el, mert „rohadtul elege van”, és mert szerinte a hazai oktatási rendszer zuhanórepülésben van. A tanárok felé fordulva közölte, hogy ha ők a sztrájkkal kiállnak magukért, akkor a diákok is kiállnak értük.

A Tanítanék Mozgalomból Törley Katalin és Pilz Olivér a kormánynak címezve elmondták, hogy amennyiben a döntéshozók a demonstrációkban puszta bérkérdést látnak, akkor nekik a tudás és az oktatás nem jelent semmit. Megjegyezték, hogy szerintük a munkabeszüntetés a leghatékonyabb eszköz a célok elérésére.

Felszólalt a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) emberi jogi jogvédő civil szervezet és több szakszervezet képviselője is.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!