Vegyen velünk lendületet! 970×250 -1

Beszakadt a nemzetközi gázár

Pénteken 9 százalékkal esett a holland tőzsdén jegyzett TTF gáz árfolyama.

Tegnap a déli órákban 116 eurón jegyezték az 1 MWh energiának megfelelő földgázt. Augusztus 26-án ugyanezért a mennyiségért még 349 eurót kértek, az volt a csúcs. A jelenlegi árszinten 2022. június 17-én volt utoljára a földgáz.

A szakértők szerint az áresésben minden bizonnyal szerepe volt annak, hogy a mostani kétnapos uniós csúcson az európai vezetők sikerekről beszéltek. A sokszor emlegetett ársapka bevezetése ugyan lekerült a napirendről, ám más intézkedéseket elfogadtak, amelyek segíthetnek kordában tartani az árakat.

Megírtuk, hogy a Hódmezővásárhelyen tánhőszolgáltatást végző HVSZ Zrt. egynapos, gyorsított közbeszerzési eljárást volt kénytelen lebonyolítani az ősz kezdetén, s akkor azonnal meg is kötötték a szerződést a nyertes MVM Next Zrt.-vel, azonban a megállapodás részét képezi az is, hogy a vállalt 594 milliós árat csak év végéig tartja a kereskedőcég, januártól az energiatőzsde akkori jegyzésárainak függvényében változhat az éves időintervallumra szerződött összeg. Ha tehát az utóbbi hetekben tapasztalt árcsökkenés folytatódik, vagy csupán kisimul a piac, az kedvezően befolyásolhatja az önkormányzati cég 2023-as kiadásait.

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -1

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!