Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

A két évvel ezelőtti ár négyszeresért,16 milliárd forintért fejlesztik a vásárhelyi szennyvíztisztítót

A 2016-ban elnyert uniós támogatás több mint tízszereséből valósulhat meg a hódmezővásárhelyi szennyvíztisztító fejlesztése. A pénz egy része Mészáros Lőrinc érdekeltségéhez vándorol majd.

Addig ült a projekten az állam, hogy jócskán a zsebébe kell nyúlnia. 2020 őszén még 4 milliárd 783 millió forintért vállalta volna a legolcsóbb jelentkező vásárhelyi szennyvíztisztító régóta esedékes fejlesztését, de akkor a magyar kormány nem adott kiegészítő forrást az 2016-ban elnyert 1,4 milliárd forintos uniós támogatáshoz, mostanra viszont közel megnégyszereződött a beruházás költsége.

A hat éve elstartolt modernizációs terv kapcsán több ízben megírtuk, hogy a múlt évtized derekán annyira alultervezték a kiadásokat, hogy a támogatási döntés megszületése után másfél évvel az elnyert összeg már csak a ráfordítások 40 százalékára futotta volna. Újabb közbeszerzés következett, de ahogy fent már írtuk, 2020-ban sem járt eredménnyel a versenyeztetés, mert nem volt elég a pénz. Az állam végül 2021 augusztusában döntött úgy, hogy 6 milliárd forintra emeli a beruházásra fordítható uniós támogatási keretet. Még egyszer meghirdették a tendert, s ezúttal eredményesnek nyilvánították – derül ki az elektronikus közbeszerzési rendszerben napokban megjelent bírálati összesítőből, amit a kiíró Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. tett közzé.

Két ajánlat érkezett a tervezési és kivitelezési feladatokat egyaránt magába foglaló projektre, de az egyiket érvénytelenítették. A győztes befutó az A-Híd Építő Zrt. lett, amely nettó 16 milliárd 99 millió forintért vállalta a megbízást. A dokumentumban az is szerepel, hogy mely alvállalkozókkal dolgozik majd a nyertes: két másik cég mellett a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mészáros és Mészáros Zrt.-vel.

A munkát elnyerő társaságnak a szerződéskötéstől számítva 3 éve lesz a beruházás megvalósítására.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!