Iskolapélda

2012-ben döntött úgy az akkori Orbán-kormány javaslatára a fideszes többségű Országgyűlés, hogy a köznevelési intézmények állami fenntartásba kerülnek. Több mint hat éve pedig maga Lázár János jelentette be, hogy az összes önkormányzattól elveszik az iskolák működtetését, mert „tiszta és egyértelmű viszonyokat kell teremteni.”

Ugyancsak 2016-ban nyert a hódmezővásárhelyi önkormányzat 460 millió uniós támogatást nyert a Klauzál utcai, a Nádor utcai és a Szent István utcai általános iskola energetikai korszerűsítésére. A projekt 100 százalékban uniós forrásból valósulhatott volna meg, mindennemű városi önerő nélkül. Ám a közbeszerzés kiírása évekig váratott magára, s mire 2020-ban elindulhatott a kivitelezők versenyeztetése, jócskán megdrágult minden.

A beérkező árajánlatok – a polgármesteri hivatal tájékoztatása alapján – elszálltak, s az önkormányzat rendelkezésére álló pénzügyi keretet 238 millió forinttal kellett volna megtoldani, hogy megköthessék a szerződéseket a munkákra. Éppen ezért többlettámogatási igénnyel fordult Hódmezővásárhely a kormányhoz, de válasz nem érkezett.

Már 2022-t írtak, az áremelkedések az építőiparban is fokozódtak, s nem meglepő módon a legelőnyösebb részajánlattevők mindegyike úgy döntött, hogy a közbeszerzési eljárásban nem tartják fent ajánlataikat, így az önkormányzat már 337 milliós többlettámogatást kért a projekt megvalósításához. Néhány hete a kormány úgy döntött, kegyes lesz, s a felét odaadja, de nem ám a központi költségvetésből, hanem az uniós keretből, a másik felét fedezze csak a város saját pénzéből.

De hát nem arról volt szó, hogy „tiszta és egyértelmű viszonyokat kell teremteni” a közoktatásban, ahol az állam fenntartó? Ehhez képes minimum érdekes Lázár János pénteki megjegyzése, vagy inkább elvárása, a város a központi pluszforrásokhoz hozzátehetné a magáét, és felújíthatná az iskolákat.

Most, hogy a pedagógusok tüntetéssorozattal jelzik, nem lehet tovább halogatni a béremelést és az oktatási rendszer átalakítását, az előbbiek tükrében az is előfordulhat, hogy a kormány jóváhagyja a fizetésemelést, de mivel az a galád Brüsszel betart, elvárja majd, hogy a cech felét az önkormányzatok állják. Ennél szebb iskolapéldája nem is lehetne a képmutatásnak.

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -1

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!