Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

EUrológus: álhírekről és nem létező szankciókról konzultál a kormány

Az EUrológus készített egy gyorselemzést az újabb konzultációról. Azt írja, nem elég, hogy a létező szankciós csomagokat tárgyalások után Magyarország is megszavazta, de olyan szankciókról is konzultál a kormány, amik nem is léteznek.

Korábban mi is írtunk arról, hogy kijöttek a nemzeti konzultációnak nevezett kérdőívek. Az EUrológus a hvg.hu oldalán azt írja, óriási hiányossága van: nem tényeken alapul.

Már ott hibás a felvetés, amikor brüsszeli szankciókról, brüsszeli vezetőkről írnak a kérdőívben, hiszen szankciós intézkedésekről a tagállamok döntenek, az Európai Bizottság javaslata alapján. Vagy elfogadják egyhangú szavazással, vagy pedig ennek híján elutasítják. A döntéshozók között nincs tehát brüsszeli vezető, csak, ahogy némi humorral írja, Alexander de Croo belga miniszterelnök, de neki is csak a hivatala van a belga fővárosban, merthogy egy flamand kisvárosban, Michelbeke-ben lakik.

Azt is írja, hogy mindenféle alapot nélkülöző kérdések is helyet kaptak:

  • Ön egyetért-e a gázszállításokra vonatkozó szankcióval?
  • Ön egyetért-e a nukleáris fűtőelemekre vonatkozó szankcióval?
  • Ön egyetért azzal, hogy a paksi beruházásra is terjedjenek ki a szankciós intézkedések?

Ezeknek azért nincs alapjuk, írja az EUrológus, sőt értelmük sincs, mivel ilyen jellegű szankciók nem léteznek, sőt az Európai Bizottság nem is javasolta ezeket.

Szintén van egy félreérthető, és csúsztatásra okot adó kérdés: “Ön egyetért az élelmiszerárak emelkedését okozó szankciókkal?”. Noha az uniós szankció nem érinti az élelmiszereket és a mezőgazdasági termékeket. Ehhez szintén némi éllel azt teszi hozzá, hogy ennyi erővel az időjárást is felelőssé lehetne tenni az élelmiszerárak emelkedéséért.

Szintén nehezen értelmezhető a turizmusra vonatkozó, “Ön egyetért a turizmus korlátozásával járó szankciókkal?” kérdés, mivel az Európai Unió úgy döntött, hogy megtagadja az orosz turistáktól a schengeni övezeten belüli szabad mozgást biztosító vízum kibocsátása során az egyszerűsített eljárást, és ezt Magyarország is megszavazta. A cikk rámutat, az orosz turisták kaphatnak vízumot, nincsenek kitiltva az EU-ból, de az eljárás tovább tart a számukra. Nagyon sok ország polgára van ugyanebben a helyzetben, ilyen alapon esetükben is indítani lehetne konzultációt.

Az Oroszországgal szembeni tényleges szankciókról itt olvashat.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!