Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Szeged: az önkormányzati intézmények most állítják össze az energiaválság miatti új költségvetésüket

Éppen ezért hívott össze a polgármester egy rendkívüli közgyűlést október 21-re. Akkorra tudják ugyanis megtárgyalni a konkrét számokat, amik, mint előterjesztett anyagot a képviselők október 14-re ismernek meg.

Az energiaválság miatt rendkívüli közgyűlést hívott össze a mai rendes alkalmával Botka László, Szeged polgármestere. Ezen a közgyűlésen a városnak az energiaválság miatt előállt új költségvetését vitatnák meg. Az önkormányzati intézmények, mondta a polgármester, ezekben a napokban állították össze, ki mennyit tudna és hogyan spórolni.

A zárt tárgyalások befejezése után dőlhet el, tette hozzá, hogy január 1-től milyen feltételek mellett tudja a megyeszékhely az árambeszerzést végrehajtani. Azt a cseppet sem szívmelengető jóslatot is elárulta, hogy a kérdés sajnos az, hogy ötszörös vagy tízszeres árat fizetnek-e a jövőben. Tavaly 2 milliárd forint volt ez az összeg.

A megemelt gázárakat már október 1-től fizetik. Ennek összege tavaly félmilliárd forint volt, ezután várhatóan 3 és fél milliárd lesz. A távhő díjának emelése 6-800 millió forint plusz kiadást fog jelenteni. Ez 2022. december 31-ig mintegy 1,1 milliárd forint többletkiadást jelent a városnak. Ezért az energiaválság miatt egy városi alapot hoznak létre, hogy ezen költségeket fizetni tudják.

A város a tűzifa program támogatását 30-ról 75 millió forintra emelik. Kovács Tamás (Összefogás Szegedért Egyesület) alpolgármester azt mondta, erre azért van szükség, mert a kormányzat magára hagyja az önkormányzatokat. Kozma József, az MSZP önkormányzati képviselője, még napirend előtti felszólalásában azt rótta fel a kormánynak, hogy az elmúlt több mint egy évtizedben nem használták ki az Európai Unió azon forrásait, amelyek az energiaellátás költségeit már korábban a töredékére csökkenthették volna.

A közgyűlésen egyébként Binszki Józsefet (DK) várospolitikai alpolgármesterré. Binszki a kulturális, oktatási és szociális intézmények működését fogja majd felügyelni.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!