Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Aradon is megemlékeztek

Az aradi 13 vértanú terén felállított emlékműnél koszorúzott tegnap Márki-Zay Péter polgármester és Berényi Károly alpolgármester – tudatta az önkormányzat gyorshír szolgálata.

Az aradi megemlékezésen részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Grezsa Csaba a kolozsvári konzulátus képviseletében. Semjén az MTI szerint arról beszélt, 173 évvel ezelőtt olyan visszavonhatatlan és kitörölhetetlen esemény történt Aradon, amely a Habsburg-dinasztia és Magyarország közötti nyilvánvalóan szükséges kiegyezést mintegy húsz évvel elodázta.

 „A magyar törekvéseknek akkor is az európai nagyhatalmak vetettek gátat” – állapította meg arra az osztrák-orosz szerződésre utalva, amely alapján az orosz hadsereg is a magyar szabadságharc ellen vonult fel.

A miniszterelnök-helyettes beszédében annak a pillanatait villantotta fel, hogy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után a kezdeti tilalom ellenére is miként tört utat magának a forradalomról és a vértanúkról való megemlékezés. Nyomatékosította: Aradnak kiemelt helye van az emlékezésben. „Mi sem szemlélteti ezt jobban, mint hogy ma is, 173 évvel a gyászos eseményeket követően a Kárpát-medence minden részéről összegyűltünk és hálás szívvel gondolunk vértanúinkra, a magyar függetlenség és szabadságharc hőseire. Ahol a hősöket nem felejtik, ott mindig lesznek újak” – zárta beszédét Semjén Zsolt.

Hódmezővásárhelyről a Bethlenes diákok közül többen is ott voltak, az immár hagyományosnak mondható kerékpáros zarándoklat részeként.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!