Újraavatták a felújított Bakay-kutat

A város és a Dél-Alföld legrégebbi artézi kútját, felújítása után, ma délután avatták újra

– A belváros megújítása három ütemének első ütemeként valósult meg a Bakay-kút felújítása és ennek a térnek az átalakítása volt, s a magtár melletti védelmi falszakasz felújítása volt. A másik két üteme majd az Ótemplom körüli, sarokház előtti rész felújítása lesz, illetve a Rossmann mögött szeretnének egy kétszintes parkolóházat építeni, hogy a belváros ismét élettel teljen meg – emelte ki avató beszédében Márki-Zay Péter. Hozzátette: az egykor a Kossuth téren fúrt kút annak idején percenként 66 liter ártézi vizet adott, s óriási jelentőségű volt az elkészülte. – Mind a kút, mind a védelmi fal tervezett felújítása Hódmezővásárhely belvárosa történelmi örökségének minél több ember számára élvezhető tételét szolgálja – mondta Vásárhely polgármestere.

A kútfelújítással együtt járt a környező terület újraburkolása, éppen olyan vörös téglákkal, mint amilyenekkel még néhai Rapcsák András polgármestersége idején a Kossuth tér jelentős részét is lefedték. A kihelyezett padok is újak, s telepítettek kerékpártárolót is.

A márciusban kezdődött, július végén befejeződött munkálatokat a Lana Star Kft. végezte el, s mindez 50 millió 424 ezer forintba került.

A kútból egyébként az avatón indult meg az ivóvíz.

A kút történetét az annak maradványait az 1970-es években az Epreskertből szó szerint kiásó Harmath Péter vízmérnök idézte fel, aki az újraállításában is döntő szerepet játszott.

A kútavatón közreműködött Kiss Tamás tárogatóművész.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!