Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Kalyi Jag: Hódmezővásárhely önkormányzata együttműködő a cigány kisebbséggel – felújítják a régi Táltos iskola épületét

A mai nap megtörtént az ingyenes használatbavételről szóló szerződés aláírása Hódmezővásárhely és a Kalyi Jag Közhasznú Egyesület között. Az alapító elnök köszönetet mondott a város vezetésének és a közgyűlésnek. Elmondták, a bizalmat ki fogják érdemelni oktatási és kulturális tevékenységükkel, ami elősegíti majd, elsősorban, bár nem kizárólag, roma fiatalok integrációját. Az egyesület rendelkezik közhasznúsági jogosultsággal.

Aláírták az ingyenes használatbavételről szóló szerződést ma a Polgármesteri Hivatalban. A várost Márki-Zay Péter, a Kalyi Jag Közhasznú Egyesületet Varga Gusztáv alapító elnök képviselte. Varga elmesélte, már a rendszerváltás óta szívügye volt a kisebbségi kultúra felkarolása, az oktatás pedig különösen akkor lett az, amikor 1992 őszén csellengő fiatalokat látott az utcán, és mikor megkérdezte, iskolaidőben miért nincsenek iskolában, azt a választ kapta, hogy őket létszámfelettinek minősítették, így nem is tanulhatnak tovább. Ezért is hozta létre a Kalyi Jag-ot.

Hódmezővásárhelyen is az a céljuk, hogy elsősorban bár nem kizárólag cigány gyermekeknek nagyobb részt szakmát adó, kisebb részt értelmiségi tárgyakat tanítsanak, képzéseket, valamint továbbtanulási lehetőséget biztosítsanak. Mindkettő fontos a felemelkedéshez és a megélhetési biztonsághoz. Ezen kívül szeretnék, ha Vásárhelyen is megvalósulna, hogy a cigányság és a nem cigányság a jövőben együtt tudjon tenni a városért és az országért. Varga Gusztáv úgy látja, Hódmezővásárhely, annak polgármestere és közgyűlése már most partner ebben.

Varga Gusztáv és Márki-Zay Péter is hangsúlyozta, Vásárhelyre nem jellemző az etnikai feszültség. E tekintetben Hódmezővásárhely példamutató is, tette hozzá Varga, és szeretné, ha az országban is ez lenne az általános, de ehhez szemléletbeli változás kell, sokak részéről. Hódmezővásárhelyen a helyi munkatársaik garancia arra, hogy itteni terveik és programjuk sikeres lehessen.

A közhasznú egyesület (a közhasznúságukat még egy régi jogszabály-módosítás miatt vesztették el, de azt azóta újra megszerezték) vállalta az épület felújítását. Varga Gusztáv elmondta, rá is fér az épületre, például a tetőszerkezet megerősítése.

A jelenlévő Búza Károly elárulta, jövő szeptemberben szeretnék a tanítást már megkezdeni a volt Táltos iskolának otthont adó Nyár u. 56. szám alatti épületben.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!