Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Schmidt Jenő: ,,minden szabad forintját fel fogja élni egy-egy önkormányzat”

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke a Narancs.hu-nak adott interjújában mondta ezt. Szerinte a következő két-három évben erre kell felkészülniük. Személy szerint ő nem támogatja a 18 fokra történő lekapcsolást.

A Narancs.hu készített interjú a Fideszes Schmidt Jenővel, a TÖOSZ elnökével, aki azt mondta például, hogy elképzelhetőnek tartja, hogy a kormányzat a nem kötelező önkormányzati feladatok finanszírozását jogszabállyal fogják megtiltani. Számára megnyugtatólag hatott a kormányzati bejelentés egyébként, hogy a kormányzat nem hagyja magára az önkormányzatokat az energiaválságban.

Szerinte minden önkormányzat ott spórol, ahol tud. Ő nem támogatja személy szerint a 18 fokos hőmérsékletet, maradna a 22-nél, de Tábon, ahol ő polgármester már évekkel ezelőtt áttértek a geotermikus energiára és a napelemrendszerre.

Viszont azon elgondolkodna, hogy minden harmadik lámpát lekapcsoljon. Ezt sok önkormányzat meglépi. Teljes közvilágítást nem tart valószínűnek kikapcsolni, ráadásul ehhez a katasztrófavédelem és a rendőrség döntése is kellene, de minden második vagy harmadik lámpát igen.

Szerinte közfeladat ellátása miatt egyetlen önkormányzat sem fog csődbe menni. A kicsiknek, a 3000 fő alatti településeknek a TÖOSZ normatív támogatást kért a kormányzattól, egyelőre decemberig. Szerinte csődök nem lesznek, de minden szabad forintját fel fogja élni egy-egy önkormányzat. Ez az elkövetkezendő 2-3 évben így lesz. Nem lesz szabadon felhasználható pénzeszközük.

Véleménye szerint ennek egyik nagy vesztesei a sport-, és civil szervezetek lesznek, akiknek a következő években nem lehet számolni önkormányzati pénzzel.

A rezsitámogatást ő direkt támogatásként tudja elképzelni, vagyis oda érkezik majd a segítség, ahol tényleg baj van. Nincs mit tovább csökkenteni az önkormányzati hatáskörökön, mondta, már ma is olyan szűkek ezek a jogkörök, ráadásul további ilyen tartalmú elvonásokkal az európai demokratikus rendszerből is kiírnánk magunkat, ez visszalépés lenne a tanácsi rendszerhez.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!