Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Így támogatja a kormány a családok energiafogyasztását

Nálunk a rezsicsökkentést csökkentették, máshol más eszközökhöz nyúltak.

Augusztus 19.: Németország azt tervezi 19-ről 7 százalékra csökkenti a gázra kivetett forgalmi adót. A magyar kormány nem nyúlt a 27 százalékos forgalmi adóhoz, sem a gáz, sem az áram esetében.

Augusztus 19.: Drágábban adhatja a gázt a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő cég, mint az állami MVM. A kormányindok szerint: a területi sajátosságok miatt az Opus-Tigáz üzemelteti a leghosszabb elosztói hálózatot hazánkban, ezért itt szükségszerűen magasabb a hálózatra számított rendszerhasználati díj is. Az is kiderült, hogy a pluszpénz nem mészáros cégéhez kerül.

Szeptember 1.: Szerbia: A szabályozott áron történő garantált ellátásra jogosult fogyasztók (háztartások és kisfogyasztók) villamos energia átlagos ára a maximális engedélyezett bevétel és a garantált ellátású fogyasztóknak értékesített villamos energia becsült mennyisége alapján 8,144 din/kWh (mai árfolyamon 29 forint 90 fillér) adók és illetékek nélkül, és 6,5 százalékkal magasabb a jelenlegi átlagárnál – áll az Energiaügynökség közleményében.

Szeptember 4.: 65 milliárd eurós tehercsökkentési programot indít a kormány – Németországban, az energiaárak és az infláció emelkedésének ellensúlyozására. Ez az idei harmadik tehercsökkentő csomag nagyobb, mint az első kettő együttvéve, a már bevezetett és a tervezett új intézkedések így 95 milliárd euró értékű segítséget jelentenek. A tervezett új intézkedések között szerepel, hogy emelik a többi között a családi pótlékot és a lakhatási támogatást, amelynek jogosultsági körét is kiterjesztik, a munkaviszonyban állóknak járó 300 euró után pedig a nyugdíjasok ugyancsak 300 euró, a diákok 200 euró egyszeri támogatást kapnak az energiaköltségekre.

Szeptember 20.: Németh Szilárd: Paks miatt tartható a csökkentett áramár.  – A paksi atomerőműben termelt áram biztosítja a rezsicsökkentett energiaárakat a magyar családoknak – jelentette ki Németh Szilárd rezsicsökkentésért felelős kormánybiztos Karácsony Gergely főpolgármester korábban közzétett Facebook-bejegyzésére válaszul. A főpolgármester szerint túl drágán kapják az önkormányzatok a paksi erőmű által termelt áramot. 

Szeptember 29.: Az áram után a gáz árát is lefékezik Németországban: Kétszázmilliárd eurós kerettel támogatási programot indít a német kormány az energia drágulásának ellensúlyozására.

Október 1.: Befagyasztották a gáz árát Franciaországban. 12,6 százalékkal nőtt pénteken a földgáz fogyasztói ára Franciaországban, azok után, hogy a fogyasztóknak egy hónapja 8,7 százalékkal, két hónapja 5 százalékkal kellett többet fizetniük, mint korábban. Az emberek folyamatosan panaszkodnak az égbe szökő energiaköltségek miatt – írta az euronews . A bajt orvosolandó Jean Castex miniszterelnök bejelentette, hogy a francia kormány be fogja fagyasztani a földgáz- és áramköltségeket a fogyasztók számára a következő hónapokban. amíg a globális árak le nem mennek, ami április körül várható.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!