Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Saját szmsz-ét sem tartotta be a mindszenti önkormányzat, amikor az idősek elköltöztetéséről döntött

Lázár János mércéje szerint nem jó példát mutat a kormánypárti vezetésű Mindszent.

Semmilyen döntéselőkészítő dokumentumot nem kaptak szerdán a mindszenti városatyák, mikor a helyi idősotthon lakóinak elköltöztetéséről határoztak – értesült lapunk. Csupán szóbeli előterjesztés alapján döntött úgy a képviselő-testület kormánypárti többsége, hogy november elsejétől Hódmezővásárhelyen, a kistérségi társulás Kapcsolat Központjának Serház téri székhely intézményében helyezik el a 19 rászoruló nyugdíjast. Minderről másnap adtak ki közleményt a település közösségi oldalán, s ebben azt írták: „az intézkedéssel minimum 3,5 millió forintot takarít meg az önkormányzat, amit gyermekétkeztetésre és a közvilágítás finanszírozására fordítják, amik költsége szintén megsokszorozódott.” Az is kiemelték, hogy a jövő áprilisig tartó ideiglenes elhelyezésre „az Oroszországgal szembeni elhibázott brüsszeli szankciók okozta energiaválság” miatt kényszerülnek.

Szerdán rendes ülését tartotta a mindszenti képviselő testület, a tanácskozás meghívóját pedig egy héttel korábban, szeptember 21-én írták, ám ebben nem szerepelt, hogy az idősek otthonának kérdése napirendre kerül.

A város hivatalos honlapján azóta sem fellelhetőek a szeptember 28-i meghívó és az előterjesztések, holott ezeket már jóval az ülés előtt nyilvánosságra kellett volna hoznia az önkormányzatnak. Erre a kötelezettségre a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal is felhívta a figyelmet. A 2020-as tájékoztatójukban azt írták, hogy „az önkormányzatnak az összehívott ülés lényeges adatait a meghívó érintettekkel való közlését követően haladéktalanul közzé kell tenni a honlapján.”

Mi több, a mindszenti önkormányzat szervezeti és működési szabályzatának 13. paragrafus 5. pontjánál az szerepel, hogy „az ülés időpontját, helyét, napirendjét a sajtó útján és a város honlapján közzé kell tenni. Ugyanott a 21. paragrafus 6. pontja pedig arról rendelkezik, hogy „döntést igénylő szóbeli előterjesztésre csak indokolt sürgősség esetén kerülhet sor.” Ez alapján kérdés, mi szükség volt ilyen hirtelen döntéshozatalra, ha az érintettek költöztetésére csak egy hónap múlva kerül sor?

„Meggyőződésem, hogy helyesen döntöttek. Jobb ma egy kulturális intézmény vagy egy sportegyesület működésének a felfüggesztése, mint egy bölcsőde, egy idősotthon vagy a közétkeztetést ellátó konyha bezárása holnap…Makó példát mutat!” – írta Lázár János néhány napja közösségi oldalán. E mérce szerint viszont a mindszenti képviselő-döntése nem jó példa.

Frissítés!

Zsótér Gábor mindszenti alpolgármester Facebook-oldalán ma próbálta csitítani a kedélyeket:

„Látva az elszabadult indulatokat, szeretnék megosztani pár információt és gondolatot a képviselői munkáról, a döntéshozatalokról, és a kialakult nehéz helyzetről.

Minden alkalommal, amikor a képviselő-testületben dönteni kell, tiszta fejjel, józanul gondolkozva hozom meg a döntéseket…sok esetben nehéz, és népszerűtlen döntés születik, hiszen sérülnek egyes csoportok érdekei…A mostani nehéz helyzetben nem engedhetjük meg magunknak, hogy megalapozatlan, fals információkkal hergeljünk, és pánikot keltsünk!…Döntéseinket nem hasraütés szerűen hozzuk meg, hanem folyamatosan egyeztetünk az érintett szakemberekkel, az országgyűlési képviselővel és azokkal a települési képviselőkkel, akik bejárnak a testületi ülésekre…Mi is szeretjük és tiszteljük az időseket, ezért mindent megteszünk, hogy a lehető legjobb ellátásban részesüljenek! A Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás Kapcsolat Központjának vezetője biztosította a képviselő-testületet, hogy megfelelő körülményeket tudnak biztosítani a bentlakóknak Hódmezővásárhelyen…A továbbiakban is nagy tisztelettel várom a megkereséseket és az építő jellegű kritikákat, lehetőleg személyesen, vagy telefonon!”

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!