Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Sorra zárnak be vásárhelyi éttermek

A Kispiac után a Cvekedli ételbár is lehúzta a rolót. A döntés hátterében többek között az elszabadult infláció áll, tudtuk meg a vendéglátóhely tulajdonosától. A még talpon lévő vállalkozások is nehéz helyzetben vannak, a duplájára emelkedő alapanyag árakat és a sokszázezer forinttal megnőtt rezsiszámláikat alig tudják kifizetni.

Egymás után zárnak be a vásárhelyi vendéglátó helyek az infláció és a magas energiaárak miatt. A Kispiac étterem havi 260 ezres áramszámlája szeptemberre átlépte a 3 millió forintot, ezért vasárnap utoljára ebédelhettek ott a vendégek.

Néhány nappal később egy másik, frekventált helyen lévő egység, a Cvekedli ételbár is bejelentette, hogy bezár. A tulajdonos azt mondta, ilyen alapanyag árak mellett már nem tudta volna megfizethető áron tartani a minőséget.

A Pipi étteremlánc 11 helyszínéből is kettőnek már lakat van az ajtaján. Szepesi Sándor franchise-hálózat fejlesztő elmondta, hogy rengeteg elektromos felszerelést használnak, a beltéri helyeket fel kell fűteni. A túléléshez egy erős matek kell, tette hozzá. Ráadásul megemelkedtek az alapanyag árak: a hús például 60-70 százalékkal, a sajtok 110-120 százalékkal is akár. Kevesebb mint egy év alatt. A villanyszámlájuk hatszorosára emelkedett.

Kovács Gábor, a Kenguru Panzió ügyvezetője is azt nyilatkozta a Vásárhelyi TV-nek, hogy csak azért nem kell neki most bezárnia, mert pályázati segítséggel napelemeket telepítettek a panzió tetejére. Enélkül akár 45 millió forintot is fizethetne évente áramra, amit nem tudna kigazdálkodni. A 30%-os támogatással kiépített napelemek szerinte ilyen energiaárak mellett idén behozzák már az árukat. De azért ők sincsnek könnyű helyzetben az infláció miatt.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!