Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Az ,,amerikai Nobel-díjat” már átvette Karikó Katalin

A 2021. évi Lasker-díjat Karikó Katalin, az mRNS-molekula titkait kutató magyar biokémikus és kutatótársa, Drew Weissman 2022. szeptember 29-én vette át New Yorkban – tájékoztatott a Szegedi Tudományegyetem. Ez a második olyan díj, amelyet egyaránt megkapott Karikó Katalin és Szent-Györgyi Albert, az SZTE két világhírű kutatója.

A Covid-19 elleni modern vakcinák gyors kifejlesztését lehetővé tevő mRNS-technológiát felfedezéseivel megalapozó Karikó Katalin és munkatársa, Drew Weissman kapta a 2021-es Lasker-díjat, amit „amerikai Nobel-díjnak” is neveznek. A Lasker Alapítvány közleménye szerint a felfedezés áttörést jelentett, mert „lehetővé tette a rendkívül hatékony Covid-19 vakcinák gyors kifejlesztését.”

A 2021. és a 2022. évi kitüntetettek elismeréseit együtt adták át. 2021-ben három kategóriában hat kitüntetett tudóst, 2022-ben három kategóriában öt díjazott kutatót köszöntöttek a Lasker Alapítvány ünnepségén. A Lasker-díj 76 évvel ezelőtti alapítása óta 95 Lasker-díjas kapta meg a Nobel-díjat is. Köztük például Szent-Györgyi Albert.

A díjátadó ünnepség New York szívében, a Central Parkra néző Pierre Hotel dísztermében volt.

Néhány nap múlva kiderül, hogy a ,,rendes” Nobel-díjat is megkapja-e a Szegedről indult kutató. Már tavaly is esélyes volt, de végül nem ő nem kapta meg.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!