Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

A lengyel nagykövet szerint Lázár János nem mondott igazat

Az építési és beruházási miniszter a Tranzit fesztiválon arra tett utalást, hogy Lengyelországnak a helyreállítási pénzekhez való hozzájutáshoz fel kell adnia a Magyarországgal való együttműködést. Sebastian Kęciek, budapesti lengyel nagykövet a Mandinernek elmondta: soha ilyen igény nem hangzott el az Európai Bizottság részéről.

Kęciek elárulta, Lázár János megszólalása után beszélt magyar politikusokkal, de semelyikük nem osztotta a miniszter álláspontját. Levelet is intéztett hozzá, amelyben bemutatta a lengyel nézőpontot, és kifejeztem készségét a téma kétoldalú átbeszélésére – választ azóta sem kapott Lázártól.

A nagykövet szerint az a feladata, hogy készen álljon a párbeszédre, országa álláspontjának kifejtésére és elmagyarázására a nap minden szakában. Kész vagyok tisztázni minden pontatlanságot, minden félreérthetőséget – fogalmazott.

Az interjúban beszélt arról is, ,,Varsó és Budapest álláspontja Oroszország Ukrajnával szembeni támadása kapcsán bizonyos pontokon eltér”, de ,,csak együttműködve leszünk képesek gyengíteni Moszkva Európa elleni agresszióját.” Úgy véli, Moszkva ezt a háborút többek között a szankciók hatására elveszíti majd. Hozzátette, Oroszországnak nagyobb szüksége van a világpiacra, mint amennyire a világnak az orosz erőforrásokra. 2021-ben Oroszország a gáza 83 százalékát Európába exportálta, ennek a mennyiségnek most csak egy részét képes átirányítani Kína felé, azt is csökkentett áron. ,,Hosszú távon a szankciók működnek, és Oroszország gazdasága még rosszabb helyzetben lesz” – jelentette ki.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!