Hosszabb lesz a téli szünet az iskolákban, leállás lesz máshol is – régi-új miniszteri biztost kaptak az önkormányzatok, új feladattal

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter ma ismét kormányinfót tartott. Vegyük sorra fontosabb be-, és kijelentéseit.

– Hosszabb lesz a téli szünet az iskolákban, mégpedig december 22-től január 8-ig. Szentkirályi Alexandra ezt később azzal egészítette ki, hogy ez az őszi szünet rovására fog menni. Október 28-a, péntek után a november 1-je szünet lesz, de november 2-án már iskolába kell menni. A hosszabb téli szünet érinti a kormányzati és igazságügyi rendszert is, ott is szünet lesz.

– Tegnapi hírekere reagálva közölte, hogy nem lesz október 31-ig kifizetési stop, noha tegnap ezt megerősítette a Pénzügyminisztérium. Gulyás azt mondta ma, a hektikus világpiaci környezet miatt és mert a költségvetési hiányt szeretnék csökkenteni, egyes kiadásokhoz a Pénzügyminisztérium jóváhagyására van szükség. A beszállítókat kifizetik, mondta.

– Nem támogatják az Oroszország elleni energetikai szankciókat. Ezek miatt egyébként az oroszok jártak jól, mondta.

– A rezsiválság elsőként az uszodákat és az úszásórákat érinti, ezért az illetékeseknek erre kell gyorsan megoldást találniuk, mondta. Ahol például kettő uszoda van, ott egynek indokolt lehet a bezárása, illetve meg kell nézni, hol van versenysport.

– Az önkormányzatok energiabeszerzésére nem lesz ársapka, mert nem látja, ki fizetné az ársapka és a piaci ár közötti különbözetet. Azt is mondta, hogy az önkormányzatok eltérő helyzetben vannak, ezért is kell egyedileg tárgyalni velük, hogy azok, akiknek sok a bevételük, ne ugyanolyan elbánásban részesüljenek, mint akiknek nincsenek saját forrásaik. Segítség egyelőre nincs, bár azt mondta Gulyás, látják, hogy kell, így ennek a felmérésére és a tárgyalására miniszteri biztost neveztek ki Balla György személyében, aki korábban a helyi iparűzési adóról tárgyalt a városokkal. Most az lesz a feladata, így szóban elmondva, hogy azt tekintse át, hogyan segíthetnek a beszerzésben.

– A budapesti közvilágítás esetleges részleges lekapcsolásáról azt mondta, a közvilágítás önkormányzati feladat.

– Jelenleg nem tudnak több támogatást adni a fogyatékkal élők ellátására. Az energiaválság miatt most nincs rá keret.

- HIRDETÉS -

- HIRDETÉS -

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -3

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!