Ahogy a HVSZ augusztusban, úgy a mezőhegyesi ménesbirtok és a Szegedi Törvényszék sem tudott földgázt venni

Tegnap 8 százalékkal emelkedett a földgáz jegyzésára a holland energiatőzsdén.

Annyira drága már a földgáz, hogy a hazai kereskedők inkább el sem adják, mert lehet, másnap még drágább lesz. Beszámoltunk róla, hogy a hódmezővásárhelyi távhőrendszert működtető HVSZ Zrt. földgáz-beszerzése eredménytelenül zárult augusztusban. (Frissítés: gyorsított eljárásban végül sikerült leszerződni a szükséges mennyiségre.) A kikosarazott vevők sora tovább bővült.

„Földgáz beszerzése tolerancia nélkül 2023” ezzel a címmel írt ki közbeszerzési eljárást a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. augusztusban. A Lázár János nevével fémjelzett intézmény 700 000 köbméter földgázt szeretett volna vásárolni a 2022. október 1. és 2023. szeptember 30. közötti időszakra 18 major, vetőmag üzem és szárító részére. Az eljárás azonban eredménytelen lett, miután egyetlen ajánlat sem érkezett – írta meg az Átlátszó.

A hazai igazságszolgáltatásra is cudar időszak következik, ugyanis az Országos Bírósági Hivatal (OBH) földgáz vásárlása is kudarcba fulladt. Az OBH beszerzésén keresztül jutott volna fűtési energiához a Szegedi Törvényszék – így a Hódmezővásárhelyi Járásbíróság is – és a Szegedi Ítélőtábla, ám a versenyeztetési eljárás itt is eredménytelenül zárult a napokban, hiszen csak érvénytelen ajánlatot nyújtottak be a kereskedők.

Tegnap Twitter-üzenetben jelentette be a Gazprom, hogy leállítja az Ukrajnán keresztüli gázszállítást Európába. A lépés hátterében elszámolási, illetve jogvita van. Az ukrán állami gáztársaság, a Naftogaz a hónap elején perelte be a Gazpromot az elmaradó tranzitdíjak miatt. Most Moszkva szankciókat helyezett kilátásba a Naftogaz ellen. Ha meghozzák a döntést az oroszok, akkor a Gazprom egyáltalán nem fizethet tranzitdíjat az ukrán vállalatnak. A Gazprom bejelentésére megugrott a földgáz jegyzésára a holland energiatőzsdén, a napon belüli emelkedés több mint nyolc százalék volt szerda délelőtt – számolt be a Világgazdaság.

- HIRDETÉS -

- HIRDETÉS -

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -1

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!