Számos épületet lezárnak Makón a fűtési szezon kezdete előtt

Az energetikai intézkedéseket a mai testületi ülésen fogadta el a fideszes többség úgy, hogy a végleges anyagot 40 perc volt áttanulmányozni. Többek között bezárják a sportlétesítményeket és a múzeumot, lekapcsolják a díszkivilágításokat, sőt az önkormányzati bérlakásoknál bérleti díjat emelnek.

Farkas Éva Erzsébet polgármestera háborút és a szankciókat okolta a növekvő energiaárak miatt. Emlékeztetett, a kormány döntése miatt az önkormányzatok kikerültek a rezsicsökkentés hatálya alól. A elmúlt két hónapban az intézmény- és cégvezetőkkel mérték fel, hogyan lehetne spórolni.

Jelenleg állásfoglalásra várnak az MVM-től a közvilágítás mérsékléséről, az azonban már biztos, hogy a díszkivilágításokat lekapcsolják, összesen 41 db lámpatestet és karácsonyi fények sem lesznek csak az adventi vásár területén. Az összkomfortos és komfortos önkormányzati lakásoknál 20%-al, a félkomfortos és a komfort nélkülieknél 10%-al emelik a bérleti díjakat. Bezárják a Korona Konferenciaközpontot, azok maradnak, akik a gázkazántól független fűtést tudnak biztosítani, a többiek elköltöznek. Lezárnak két nyugdíjas klubot, a Zöldház rendezvényteret, a múzeumot. A kultúrának otthont adó Hagymaház nyitvatartása korlátozva lesz, az ott működő mozi csak péntek, szombat, vasárnap üzemel majd. A Hagymatikum Gyógyfürdőnek is rövidül a nyitvatartása, a tanuszodát, a 33 méteres kinti medencét és a Nyugibárt szüneteltetik. Nem nyit ki a jégpálya, bezárják a sportcsarnokot és a stadiont. Utóbbi kapcsán tegnap beszámoltunk róla: ennek hírére a labdarúgó csapat visszalép az NB3-as bajnokságtól.

Zeitler Ádám arra panaszkodott, nem kapták meg időben az előterjesztést. Kifejtette, a közvilágítás korlátozása balesetveszélyt okozhat, a bérlakások díjának emelése a legszegényebbeket sújtja, a sportpályák bezárása a 19. századba küldi vissza a város sportéletét, a sportcsarnok bezárása pedig 450 diák tornaóráját nehezíti meg a szomszédos József Attila Gimnáziumból. Farkas Éva erre közölte, hogy a testnevelés órával ,,nincs feladatellátási kötelezettsége” az önkormányzatnak, de segítenek a tankerületnek, hogy megoldják a problémát.

Mucsi Tamás szerint nem egy összeszedett az anyag került a testület elé. Javaslatot tett rá, hogy csökkentsék a tanácsnoki tiszteletdíjakat és a cégvezetők bérét. Ezt leszavazták, valamint a polgármester elmondta, a humánerőforrás felülvizsgálata folyamatban van mindenhol, ha kész, akkor döntenek róla.

Az intézkedést a jelenlévő hét fideszes elfogadta, két nem és egy tartózkodás mellett.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!