Orvosi Kamara: tényleg gyakrabban állnak le kórházi osztályok és szakrendelések

Határozottan gyakrabban állnak le kórházi osztályok és szakrendelések, mint a korábbi években, hatékonyságában és minőségében is romlik az ellátás, amelynek fő oka mostanra a szakemberhiány, azon belül a szakdolgozók további elvándorlása – fejtette ki a Szabad Európának Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkára.

Ez szerinte részben köszönhető a Covidnak, de már előtte is volt orvos- és ápolóhiány, amire a járványt követő intézkedések ráerősítettek. Ilyen volt a szolgálati jogviszony bevezetése, valamint az, hogy a szakdolgozók béremelése kis lépésekben zajlik, jelentősen elmaradva attól a szinttől, amely kifejezné megbecsülésüket, és motivációt adna számukra.

Valamivel kisebb számban és más okokból, de orvosok is egyre több helyről hiányoznak. Szerinte nagyrészt emiatt zárnak be hosszabb vagy rövidebb időre kórházi osztályok, műtők. Ilyen esetekben határozottan sérülnek a betegjogok és az ellátási kötelezettség.

Úgy véli, fennáll a veszélye annak, hogy ha volt is terv jelentősebb béremelésre, a forrását most elviszi a rezsiárak emelkedése.

A Szabad Európának az Országos Kórházi Főigazgatóság közölte, a betegbiztonság érdekében ,,ideiglenes átszervezések válhatnak szükségessé, melyek minden esetben a beteg érdekeit tartják szem előtt. Az illetékes szervek és intézmények szorosan együttműködnek annak érdekében, hogy az egészségügyi ellátás minden térségben folyamatosan biztosított legyen, és a betegek az érintett időszak alatt is a lehető legmagasabb szintű ellátásban részesüljenek. Hazánkban egyetlen beteg sem marad ellátatlan.”

Az orvosi kamara úgy tudja, már októberben a kormány elé kerülhet az egészségügyi rendszer jelentős átalakításának terve, ezért várják, hogy még előtte legyen szakmai egyeztetés, ahogy arra ígéretet kaptak.

- HIRDETÉS -

- HIRDETÉS -

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -1

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!