Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Kunhalmi Ágnes: az emberek görcsösen félnek a rezsiszámláktól

Mintegy ötven, zömében nyugdíjas érdeklődő részvételével rendezett rezsifórumot kedd este a Kertvárosi Olvasókörben Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, Kis Andrea, a párt vásárhelyi elnöke és Szabó Sándor országgyűlési képviselő. Kunhalmi Ágnest ezt követően kérdeztük.

– Mi a célja a párt rezsifórumainak?

– Az, hogy lerántsuk a leplet a Fidesz hazugságairól, elmondjuk, hogyan nyerészkedik az energia árán. Például, hogy már a rezsicsökkentés címén hogyan vette olcsóbb világpiaci áron a gázt, mint amennyiért a magyaroknak adta. Szerintem ezt nagyon sokan nem tudják ebben az országban, hogy évekig ezt tették és most is nyerészkednek rajta. És nem csak a lopásról beszélek, hanem arról, hogy Paks most is el tudná látni a lakosságot 12 forintos árammal. Nem is értem, hogy miért járt Orbán Putyin nyakára 12 évig, ha – bár azt mondták, hogy a megkötött szerződés szerint biztosítják az olcsó gázt, s nem szükséges áremelés – mégis azt látjuk, hogy a KATA eltörlésével, az adóemeléssel, a rezsicsökkentés teljes megszüntetésével Orbán Viktor a megszorítás útjára lépett. Célunk az is, hogy ezen a fórumokon felvázoljuk azt a válságkezelő programot, melyet – ha holnap megbukik Orbán Viktor – be lehetne nyújtani.

– Melyek ennek a legfontosabb elemei?

– Az energia áfájának a jelenlegi 27-ről 5 százalékra való csökkentése, az épületek ingyenes hőszigetelése, beleértve ebbe az ajtók, ablakok cseréjét, kiemelt figyelemmel a panelépületekre a Kádár-kockákra és a családi házakra. Nagyon alacsony áron kell biztosítani egy energiacsomagot biztosítani mindenkinek, alanyi jogon. S legyen ingyenes a fizető mérőórák visszakapcsolása. De a nyugdíjasok novemberben ne csak 1,8, hanem 8-10 százalékos nyugdíjemelést, s jövőre ne 5,2, hanem minimum 15 százalékos emelést kapjanak. És az önkormányzatok, illetve a kisvállalkozók is a piaci árnál kedvezőbb, hatósági áron kapják az energiát.

– Mi lenne mindennek a fedezete?

– Nem csak az európai uniós támogatás, de a hazai tőkejövedelmek megadóztatása. Azt ugyanis baloldaliként, szocialistaként nem tartom normálisnak, hogy az állampolgárok magasabb adót fizetnek, mint a multinacionális cégek és a tőke. Az oligarchákat pedig be kell vonni a közteherviselésbe.

Mintegy ötven érdeklődő vett részt az MSZP vásárhelyi rezsifórumán

– Milyen fogadtatásuk volt az eddigi rezsifórumaiknak. Hány helyen jártak már?

– Egy tucat helyen biztos voltunk, s mindenütt abszolút érdeklődéssel fogadták a programunkat. Az emberek görcsösen félnek a rezsiszámláktól, nagyon sokukban van egy sokkos érzés, miután nem erre szavaztak. Nem csak a baloldali szavazók jönnek el ezekre, hanem egyre inkább a Fidesz szavazóbázisának a pereme, hiszen a Závecz kutatása szerint 700 ezer szavazót vesztett a Fidesz. Ezeknek az embereknek alternatívát kell nyújtani: egy rövidtávú válságkezelés után egy középtávú, szociáldemokrata, növekedési programot kell felvázolni. Egy olyan növekedési gazdasági programot, mely megmutatja, hogyan lehet biztosítani magunknak a feltételeket ahhoz, hogy sokkal válságállóbb legyen a magyar társadalom és a magyar családok is válságállóbbak legyenek.

– A rezsifórumon azt mondta, hogy nem akarnak árnyékkormányt felállítani, ahogy azt nemrégiben a DK tette…

– Nem, főleg nem egy egypártit. Árnyékkormányt csak az összes többi párt és szakértők bevonásával alakítanék. Azaz a politikát és a szakértőket egyszerre kellene megjeleníteni. És mindenféleképpen program alapon csinálnám, hiszen el kell mondani a magyar társadalomnak, hogy mi az a társadalom- és gazdaságpolitika, ami most azonnal válságot kezel, majd később, a következő öt-tíz évben felvázolja azt az útitervet, mellyel együtt tudunk menni. Nyilván, egy európai demokráciában ez lenne a minimum. Én más pártok belügyeibe nem kívánok beleszólni. Én és az MSZP igyekszünk elsősorban a szocialista, baloldali programot felvázolni és az összellenzéki oldal igényeire reflektálni.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!