Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Kormánysegítséget ígért, de takarékos gazdálkodást kért a miniszter az önkormányzatoktól

A kormány nevében Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tárgyalt Budapesten a Megyei Jogú Városok Szövetsége tagjaival, s elismerte, hogy az önkormányzatoknak szükségük lesz kormányzati segítségre a megemelkedett energiaárak miatt.

– Konkrét javaslatokkal élt a Megyei Jogú Városok Szövetsége: többek közt visszakérte a gépjárműadó, településektől 2020. márciusában elvont 40 százalékát, és kérte a 2023. január 1-től megváltozó szolidaritási adó elnapolását 2024. január 1-ig – árulta el a tanácskozáson Hódmezővásárhelyt képviselő Gyöngyösi Ferenc alpolgármester. – De azt is javasolták, hogy az önkormányzat által működtetett intézményekben valamilyen ársapkával ellátott áron kapják az energiát. Nem a lakossági rezsicsökkentett, de mégsem a piaci áron – tette hozzá.

Gyöngyösi Ferenc elmondta, hogy Hódmezővásárhelynek korábban a gépjárműadóból 124 millió forint adóbevétele származott. Segítségre van szüksége a városnak most is, annak ellenére, hogy nem állt még ilyen jó anyagi helyzetben az elmúlt húsz évben, mint jelenleg.

– Ez nem azt jelenti, hogy hegyekben áll a pénz a városi kasszában, hanem azt, hogy a többmilliárdos tartozást hatvan százalékkal lefaragtuk. Ettől a város negatív szaldóban van. Olyan hosszú lejáratú hiteleket fizetünk még évekig, melyeket a korábbi esztendőkből örökölt Vásárhely. Mindezek ellenére a takarékos gazdálkodás elve alapján vezetjük évek óta a várost, ezért kevésbé tudjuk összehúzni a nadrágszíjat, mint tudtuk volna azt négy évvel ezelőtt… Most is folyamatosan nézzük, hogyan tudunk költséghatékonyabban működni – mondta.

Az alpolgármester közölte: Gulyás Gergely elvárása az, hogy mindenki állítson össze egy takarékossági csomagot, majd egyenként, minden önkormányzattal leülnek egyeztetni, milyen segítséget tudnak nyújtani, ugyanis ezek a városok nem egyforma problémákkal küzdenek.

De erről hallgassa meg Gyöngyösi Ferencet:

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!