Eb-bronzért játszik a vásárhelyi pólókapus

A magyar U19-es férfi vízilabda válogatott tagjaként ezen a héten a podgoricai Európa-bajnokságon remekelt Kovács Kristóf. A HVSC-ben, majd hat évig Szentesen nevelkedő pólókapus mozgalmas időszak után lett a korosztályos nemzeti csapat kezdő hálóőre.

Nemigen volt nyári szünete Kovács Kristófnak: amint leérettségizett a Bethlen Gábor Református Gimnáziumban, nemzedéke legjobb vízilabdásai között kellett helyt állnia. – Június 13-án kezdtük meg a felkészülést az U19-es válogatott kerettel. Az első 4 hétben inkább az izomnövelés volt a cél. Mindennap volt egy kondi és vízi edzésünk, valamint nagy ritkán edzőmeccset játszottunk a világbajnokságra készülő U18-asokkal. Ezután 2 hét pihenő következett, majd 8 hét további felkészülés, amiben már a vízi edzések voltak hangsúlyban. Nagyon kemény volt, mind fizikálisan, mind fejben ez a 12 hét, de mondhatom a csapat nevében, hogy teljesen megérte. Személy szerint is rengeteget fejlődtem, és úgy érzem, sose voltam még ilyen jó – mondta lapunknak az új idényt már a Szeged élvonalbeli együttesében kezdő vízipólós.

A válogatottnak szeptemberben 18-án kezdődött az U19-es Eb Montenegróban. – Az indulás hetében hétfőn volt az utolsó keretszűkítés, ahol úgy alakult, hogy én lettem a kimaradó. Nehéz volt, mert úgy éreztem, rengeteget küzdöttem és hogy jól is ment, de a pozitív oldalát néztem, hiszen tényleg sokat fejlődtem a csapattal. Ezután már beszéltem a klubcsapatommal is, és abban maradtunk, hogy pár nap pihenő után én is csatlakozom hozzájuk Szegeden. Majd szerda este pár barátommal találkoztam, amikor fél 10 körül csörgött a telefonom. Nyéki Balázs szövetségi vezetőedző hívott, hogy holnap reggelre valószínűleg fel kéne mennem Budapestre, mert kapustársam egy szerencsétlen lövés miatt eltörte az ujját, de hogy ne éljem bele magam, mindjárt visszahív. Mikor visszahívott, csak ennyit mondott: utazom az Eb-re. Elállt a szavam. Nyilván sajnáltam Gyapjas Viktort, borzasztó érzés lehet a kontinensviadal előtt pár nappal lesérülni, de hatalmas lehetőség nyílt előttem, és bizonyítani szerettem volna. Pár biztató szó után abban maradtunk, hogy holnap 9-re érjek fel. Hihetetlen izgatottság fogott el, mivel az egész nyarat ennek függvényében éltem, és elkezdtem gondolkozni, a következő pár nap történéseiről, aznap este nem is tudtam sokat aludni. Mikor felértem, elég nagy volt már a zsongás a csapatban, én meg még csak akkor ébredtem rá, hogy mi is történik. Nagyon jó szívvel fogadtak vissza a csapattársak, és sokan is beszéltek velem külön, ami nagyon jó érzés volt, sokat segítettek feldolgozni az elmúlt pár napot. Fura érzés volt, mert hétfőn kikerültem a csapatból, indulás előtt egy nappal meg vissza, de összességében hatalmas bizonyítási vágy volt bennem, és nagyon bíztam magamban, hogy megbirkózom ezzel a feladattal – részletezte Kristóf, akinek rögtön bizonyítania kellett.

– A török meccsel kezdődött az Eb, ahol én kaptam lehetőséget, mivel kapustársam, Danka Benedek betegséggel küzdött. Fura érzés volt, hogy kimaradóból egyik pillanatról a másikra az egyetlen hálóőr lettem. Könnyű meccs volt, de elmondhatatlanul jó érzés volt ott lenni, védeni, hiszen hónapok óta erre vártunk mindannyian. A montenegrói és a német meccsen is lehetőséget kaptam. A házigazda Montenegró elleni meccs különleges volt, mivel sokkal több montenegrói szurkoló volt, de sokat dobott a csapaton, mikor meghallottuk a Ria Ria Hungáriat a lelátóról – tette hozzá az ifjú pólós.

A magyar csapattal veretlenül jutott be a torna elődöntőjébe, ahol Szerbiával csaptak össze, s a kaput Kristóf védte. A rendes játékidőben 14-14-es döntetlen született, a büntetőpárbajban pedig alulmaradtak déli riválisukkal szemben. – Annak ellenére, hogy rosszul kezdtük a meccset, sikerült fordítanunk, sőt végig vezettünk. Sajnos a végére elfáradtunk elől és hátul is, mindannyian nagyon csalódottak vagyunk, de ebből fel kell állni! Még vár ránk egy bronzmeccs, ahol be tudjuk fejezni ezt a nagyon hosszú, kemény nyarat. Az aranyért jöttünk, ezt akartuk, de a bronzéremmel elégtételt tudunk venni, és le tudjuk zárni szépen ezt az egészet – nyilatkozta lapunknak Kovács Kristóf.

A magyarok vasárnap 17.30-kor a görögök legyőzésével szerezhetik meg a bronzérmet.

- HIRDETÉS -

- HIRDETÉS -

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -3

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!