Kilenc sportegyesület és hat civil szervezet kapott támogatást

Az előzetesen megjelent anyaghoz képest a Csomorkány SE és Hódmezővásárhelyi Vízilabda Sport Club nem, a Komplex Táncakadémiai Egyesület, a Crystal Dance Club és a Suprenter Vízisport Egyesület viszont kapott önkormányzati támogatást a közgyűlés csütörtöki döntésének értelmében.

Az Agrármodernizációs és Régiófejlesztési Alapítvány 250 ezer forintot kapott nyomtatott médiamegjelenésre és roll-up gyártásra; a Csúcsi Kertbarátok Egyesület 300 ezer forintot ajtó vásárlására; a Mátyás utcai Olvasókör és a Szabadság Olvasókör 100-100 ezer forintot rezsiköltségekre; a Vásárhelyi Természetvédelmi Egyesület 150 ezer forintot madárvédelmi eszközök készítéséhez szükséges szerszámokra, alapanyagokra, madárgyűrűzéshez eszközökre.

A Hódmezővásárhelyi Rotary Alapítvány 350 ezer forintot kért egy rendezvény támogatására, amivel ők diákokat támogatnak. Galambos Kornélné azt javasolta, 60 ezer forintot vegyenek le az összegből és adják a Csúcsi Olvaskókörnek, akik nem kaptak pozitív elbírálást az önkormányzati pályázaton. Gyöngyösi Ferenc hozzátette, hogy a választókerületi keretének terhére biztosítja azt a 60 ezer forintot. Így a Rotarynak jóváhagyták a kért összeget, az olvasókörnek pedig majd az alpolgármester segít a padlóburkolat cseréjében.

Nem kapott támogatást a Lucien Hervé Kamera Club (ingyen használja a BFMK-t), az Olvasókörök Szövetsége (ilyen célokat eddig nem támogattak, mint kapcsolatfelvétel, útiköltség), a Vásárhely Könyvtáráért Alapítvány (aggályos volt, hogy támogatható-e a pályázati kiírás szerint a céljuk, azaz a Vásárhelyi Látóhatár folyóirat kiadása).

A Vízilabda Sport Clubnál Márki-Zay Péter furcsának találta, hogy egy TAO-s egyesület vízfelület bérlést jelölt meg pályázati célként. Kis János kabinet vezető némi utánjárást követően megtudta, hogy az egyesület jelenleg havi 1 millió forintot fizet és TAO-ból tényleg ki tudják ezt fizetni. A testüli döntés értelmében ők nem kaptak önkormányzati támogatást.

Galambos Kornélné, – mint érintett is, – arról beszélt: a tavaszi pályázatoknál is feltűnt neki, hogy azok kapnak támogatást, akik terembérletre pályáznak és önkormányzati épületeket használnak. Szerinte így oLyan, mintha nem is kapnának támogatást. Ők a Crystal Dance Club-al sporteszközök fejlesztésére pályáztak és nulla forintot kapnak – ha ebben a formában a közgyűlés megszavazza az anyagot. Horváth Zoltán visszásnak nevezte, hogy a bérleti díj támogatások nagy része visszakerül az önkormányzathoz.

Márki-Zay felidézte, régebben volt, aki fizetett bérleti díjat, volt aki nem. Most egységes, de cserébe lehet pályázni. Korábban volt olyan egyesület, aki rászoruló gyerekekkel foglalkozott, nem volt tagdíjuk, őket tudták támogatni. Van olyan sportág, ahová nem a szegény szülők járatják a gyermeküket, oda kevésbé kell támogatás. De ezeket a képviselők döntik el. Részben megértem a bérleti díjjal kapcsolatos észrevételeket, de a megmaradó pénzüket másra tudják fordítani – fejtette ki a polgármester.

Galambos Kornélné elárulta, hozzá is járnak szerény körülmények között élő gyermekek és az eszközök ára náluk is felment. Kérte, hogy a pályázat beadási lapján pontosítják, mire lehet kérni támogatást. Utóbbival Márki-Zay is egyetértett, hangsúlyozta, hogy a szociális szempontoknak kell érvényesülnie, a pályázati módosítás még az idén a közgyűlés elé kerül. Horváth Zoltán felvetésére hozzátette, hogy az Emerald Dance Teams SE például a tankerületnek fizet bérleti díjat és nem a városnak – ők most 180 ezer forintot kaptak az önkormányzattól.

Gyöngyösi kérdésére kiderült, a Csomorkány SE már tavasszal kapott pénzt, így ebből most 200 ezer forintot kapott végül a Crystal Dance, előbbi pedig semmit. A Dél-Alföldi Biliárd Egyesület eszközbeszerzésre pályázott már tavasszal, de most új körülmény merült fel, a fűtést hűtő-fűtő klímával váltják ki. A testület megszavazta, 200 ezer forintot kapnak, ha elszámolnak az előző támogatással.

A Komplex Táncakadémiai Egyesület Galambosné javaslatára 200 ezret kapott bérleti díjra, a Suprenter Vízisport Egyesület szintén 200 ezer forintot eszközbeszerzésre – az eredeti elképzelés szerint ők sem kaptak volna most támogatást.

A „Muki” Szabadidős Lovas Sport- és Kulturális Egyesület hátrányos helyzetű gyerekek terápiás lovaglására, felszerelés beszerzésére kapott 200 ezret; a Balogh Imre Alapítvány bérleti díjra 120 ezret; a Dragon Sport Club 300 ezret terembérletre; a Hódmezei Őrzők Íjászegyesület 250 ezret eszközbeszerzésre; a Tailor Dance Sportegyesület 200 ezret versenyruhára, ha elszámolnak az előző támogatással.

A Hód Úszó SE, a Hódmezővásárhelyi Futball Club, a Hódmezővásárhelyi Squash Club SE és a NICS-HSÚVC nem kapott támogatást.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!