Ingyenes használatba vételi engedélyt kapott a Kalyi Jag Egyesület Hódmezővásárhelyen – felújítanák az épületet

Viták közepette, de elfogadta a közgyűlés azt az indítványt, miszerint a Kalyi Jag Egyesület, amely roma fiatalok felzárkóztatásával és integrációjával foglalkozik, október 1-től ingyenesen használatba veheti a Nyár u. 56. szám alatti ingatlannak a Kankalin Közhasznú Néptánc Egyesület által jelenleg már nem használt részét. Az indítvány eredetileg 15 éves használatra vonatkozott volna, ezen azonban módosítottak.

A közgyűlésen vita alakult ki arról, vajon mennyire lehet sikeres a Kalyi Jag Egyesület vállalása, azaz Hódmezővásárhelyen is nemzetiségi általános iskolai, szakiskolai és felnőttoktatást, integrációs valamint alapfokú művészeti oktatás és képzések lebonyolítására.

Galambos Kornélné arra mutatott rá, Hódmezővásárhelyen vannak felzárkóztatási programok, de rajta kívül Krupiczer Ferenc és Kis Andrea is azon aggodalmának adott hangot, vajon mennyire lehet sikeres itt egy újabb iskola. Ráadásul azt is elmondták, hogy így is nehéz pedagógusokat, tanárokat találni, például a szakképzésbe közismereti tárgyakat oktatókat.

A közgyűlésen megjelent Búza Károly hangsúlyozta, hogy az intézmény nem csak megtelne élettel, de a mélyszegénységben élő, nem feltétlenül csupán roma személyek találkozóhelye lenne, és mindenféleképpen kihasználnák az 5 éve használaton kívüli épületet.

Mind ő, mind Márki-Zay Péter és később Gyöngyösi Ferenc is azt hangsúlyozta, hogy az egyesület az ingyenes használatba vételért cserébe 2 naptári éven belül vállalta az ingatlanrész felújítását, valamint az állagmegóvást. A polgármester és az alpolgármester szerint ezért cserébe a város megadhatja az esélyt, és átengedheti az egyesületnek az épületet, ingyenes használatba vételre.

Képviselői indítványra annyi módosítás történt, hogy az eredeti, 15 éves, határozott időszakot 5 évre csökkentették, és ötévente felülvizsgálják az önkormányzati engedélyt.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!