Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

A szárazság miatt később indul a gombaszezon – Vásárhelyen is hódolnak neki

Az utóbbi napok esős időjárásának köszönhetően rengeteg gombát lehet szedni az erdős területeken. A Kása-erdőben egyelőre még a nyári fajták találhatók, de rövidesen megjelennek az őszi gombák is. Aki nem ismeri eléggé a fajtákat, nézesse meg szakemberekkel a leszedett gombákat, ne csak azért, mert vannak mérgező példányok, hanem, mert vigyázni kell a védett gombafajtákra.

Már a Kása-erdő szélén is jól érzékelhető, hogy az utóbbi napokban megindult a gombák fejlődése. A nyári száraz időszak miatt később kezdődött az igazi gombaszezon, de mostantól egészen az első fagyokig rengeteg fajtát találhatunk majd itt.

Nagy szárazság volt a nyáron, ezért kitolódik, tehát az igazi őszi gombákra, úgy, mint a szürke tölcsérgomba, vagy lila pereszke, még várnunk kell, nyilatkozta a vásárhelyi TV-nek Sándor Attila, a Szegedi Gombász Egyesület titkára.

Van viszont déli tőkegomba, többféle csiperke és tinóru. Ács Erzsébet nagy őzlábgombát szedett, és nagyon örült, hogy az erdei úton összefutott egy igazi szakemberrel. Elmondta, nagyon szereti a gombákat ebben az állapotában, rántott gombát fog enni.

A gomba amellett, hogy ízletes és egészséges étel, a természetbe csábítja azokat, akik szeretik összekötni a kellemeset a hasznossal. Azért minden túra után érdemes bevizsgáltatni azt, amit a kosarunkba szedtünk. Sándor Attila azt is elárulta, hogy Magyarországon van egy gombaszakellenőri rendszer, az elsősorban a kereskedelmi gombagyűjtést szolgálja ki, de természetesen lakossági tanácsadást is végez.

A Szegedi Gombász Egyesület októberben rendszeresen tart gombatúrát a Kása-erdőben. Az idei túra pontos időpontját még nem tudják, de aki most kilátogat, találhat egy igazi helyi különlegességet. A csoportos csiperkét ugyanis a magyar gombász, Bohus Gábor fedezte fel, amelyből bőven találhatunk a vásárhelyi erdőben. Azt azonban jó tudni, hogy ez védett növény, ezért ebből senki se szedjen a Kása-erdőben.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!