Szolgáltatásként nyújtották az adócsalás lehetőségét

A vádirat szerint a bűnszervezet tagjai jellemzően az Európai Unióból beszerzett termékekkel kereskedő vállalkozásoknak biztosították azt a lehetőséget, hogy ne kelljen befizetniük az őket, mint első belföldi forgalomba hozókat terhelő ÁFA-t. Most a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség 37 fő ellen emelt vádat, akik 4 év alatt közel 3 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak az államnak.

A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség közleményében azt írja: a bűnszervezet nemcsak egyszerű fiktív számlázást, hanem komplett, akár többszintes, fiktív céghálót, fedőraktárakat, strómanokat és a bűncselekmény leplezését szolgáló egyéb számos megoldást biztosított igény szerint a számlák bruttó értékének mintegy 5 százaléka ellenében. Ezt országszerte vették igénybe egyéni és társas vállalkozók, így többek között nagybani piacokon zöldség-gyümölcs kereskedők, csokoládét forgalmazók, élelmiszer és italkereskedők.

A tevékenységüket 2013 és 2018 között végezték. A vádlottakat az ügyészség minősített költségvetési csalás bűntett elkövetésével vádolja. A vádlottak között a bűnszervezet tagjai, ügyvédek, strómanok, valamint kereskedők vannak. A cselekményt bűnszervezetben elkövetőkkel szemben 20 évig terjedő szabadságvesztés büntetés is kiszabható.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!