Lehet, be kell kapcsolni a távhőszolgáltatást jövő héten Vásárhelyen, olyan hidegek lesznek

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szerdától 4-6 fok hideg lesz hajnalban, és a napi maximumok is legfeljebb 18 fokig emelkednek.

Tavaly ősszel október 7-én indult el Hódmezővásárhelyen a távhőszolgáltató fűtési szezonja, idén azonban lehet, hogy hamarabb nyomás alá helyezik a vezetékeket. A meteorológusok cudar időt jeleznek előre a jövő hét második felére, s utána sem emelkedik a hőmérséklet sokkal 20 fok fölé.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése

A távfűtés indítása a jogszabálynak megfelelően, fűtési idényben automatikusan megtörténik, amint a napi átlaghőmérséklet, három egymást követő napon 13 °C alá süllyed. A fűtési idény szeptember 15-től május 15-ig tart.

Mint arról korábban beszámoltunk, meghiúsult a HVSZ Zrt. földgáz beszerzési eljárása, hogy 2022 októberétől 2023 októberéig 14 ezer Gigajoule mennyiséget vásároljon az általa üzemeltetett távhőszolgáltatás számára, a versenyeztetés ugyanis eredménytelenül zárult. Azóta nem jelent meg új felhívás a közbeszerzési értesítőkben.

Néhány hete Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere arról beszélt a Válasz Online-nak, ilyen esetekben, mikor nincs hosszabb távú megállapodás az önkormányzatok vagy cégeik és az energiakereskedők között, utóbbiaknak napi áron – ahogy a politikus fogalmazott: “aranyáron” – biztosítaniuk kell az ellátást a közszolgáltatások teljesítéséhez. Jelenleg 200 euró körül kérnek egy megawattórányi gázért – tavaly szeptemberben még alig 30 eurót kellett érte fizetni, 2022 augusztusának végén 350 euróra ugrott fel az árfolyam.

- HIRDETÉS -

- HIRDETÉS -

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -2

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!