Egy vásárhelyi szálláshely bedobja törölközőt

Akad olyan hódmezővásárhelyi szállásadó, ahol a napelem mentheti meg a bezárástól a hotelt, és akad olyan is, ahol október végén – lehet végleg – lehúzzák a rolót.

„Gazdasági atombombaként hatott az energiaárrobbanás a vendéglátásban. Ez most minden korábbi problémánál – a munkaerő hiányánál, az alapanyagok árának drasztikus emelkedésénél, és a kereslet várható visszaesésénél is – nagyobb gondot okoz az ágazatban” – mondta Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete elnöke. Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elnöke arra mutatott rá, hogy a forgalom mérséklődése mellett a költségek drasztikusan nőnek: eddig a nettó árbevétel 3-8 százalékát jelentette az energiaköltség, most átlagosan a szállodák a befolyó összeg 15-35 százalékát erre költik, miközben az alapanyagok és a munkaerőköltség is 30 százalékkal drágult. 

– Energiaszükségleteink 65-75 százalékát megtermelik napelemeink, így nem kell bezáráson gondolkodnunk.  Ha a napenergiát nem hasznosítanánk, 45 millió forint körül lenne az éves villanyszámlánk – nyilatkozta lapunknak Kovács Gábor. A  vásárhelyi Kenguru Hotel tulajdonosa hozzátette, a nyári forgalomra nem panaszkodhatnak, ugyanakkor már most látszik, az ősz nagyon leült, elmaradnak a foglalások, éppen ezért félve tekintenek az elkövetkező hónapokra, mert egyéb kiadásaik megsokszorozódása miatt elmaradhatnak a vendégek. 

A városházi adatok alapján valóban jól alakult a nyári szezon a vásárhelyi szállásadók számára: a forgalmas első öt hónap után a június is jobb volt vendégéjszakák tekintetében mint a 2021-es évben. Míg tavaly 3201, idén a hatodik hónapban 4564 vendégéjszakát regisztráltak az itteni szálláshelyeken. A július minimálisan elmaradt az elmúlt évitől, hiszen 2021-ben 9301, 2022-ben 9140 vendégéjszakát töltöttek turisták Vásárhelyen. 

A Szent István panzió tulajdonosa szerint is viszonylag jó volt eddig az év,  ám olyan mértékben megemelkednek a 8 szobás, 20 férőhelyes szálláshely üzemeltetési költségei, hogy azt már nem lehet kigazdálkodni. – Télen havonta 800-1000 köbméter gáz megy el fűtésre. Eddig havi szinten 7-800 ezer forintba került a panzió működtetése, ennek a többszöröse lesz hamarosan a költségünk, s én hiába dupláznám meg a szobaárat, az sem lenne elég, hogy fenntartsam a helyet. Éppen ezért eldöntöttem, október 31. után bezárunk – mondta lapunknak Berta Sándor. Jelenleg úgy gondolja, végleges lehet a bezárás, mert akár 1-2 éves kedvezőtlen időszak is várhat az ágazatra, és a Covid utáni újjáépülés rengeteg áldozatba került, s ezt nem szeretné ismét végigcsinálni. Ketten, egy munkatársával közösen működtetik a panziót, ám a kata megszüntetése is előlendítette, hogy kiszálljanak az üzletből.

A Kentaur panzió az elmúlt években lezajlott energetikai fejlesztéseknek köszönhetően biztosabb lábakon áll: a 18 milliós vidékfejlesztési támogatást 15 milliós önrésszel kiegészítve napelem és hőszivattyús rendszer épült ki a 45-ös főút mentén működő szálláshelyen – olvasható a panzió honlapján.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!