Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Új covid-szabályok az iskolákban

Változtak az iskolai járványügyi szabályok – erről az általános és középiskolák igazgatói a napokban kaptak levelet a járási hivataloktól. A legfontosabb módosítás: a koronavírus-fertőzöttek tünetmentes kontaktjai is bejárhatnak az iskolába, de csak akkor, ha öt napig maszkot viselnek – számolt be róla az eduline.hu.

Ha egy diák vagy tanár „gyanús tüneteket” mutat, antigén gyorstesztet vagy PCR-tesztet kell végezni, a koronavírus-fertőzöttre pedig hétnapos karantén vár. Ha a karantén negyedik napján már nincs láza, és a légúti tünetek is megszűntek, antigén gyorstesztet végeztethet. Ha az negatív, az ötödik napon már bemehet az iskolába. Fontos kitétel ugyanakkor, hogy a gyógyszertári tesztet nem fogadják el, csak a „hivatalos egészségügyi személyzet által elvégzett antigén gyorstesztet”.

Az egyik leglényegesebb változás, hogy a koronavírus-fertőzöttekkel „szoros kapcsolatba” került diákok és tanárok is bejárhatnak az iskolákba, ha tünetmentesek – vagyis nem fordulhat elő, hogy egész osztályok kerülnek karanténba egy-egy fertőzött tanár vagy tanuló miatt. Ilyenkor azonban öt napig kötelező maszkot viselniük, az órákon is.

Dr. Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke az RTL Híradónak elmondta: saját praxisában azt tapasztalja, hogy szeptember óta nőtt a náthás tünetekkel küzdő gyerekek száma, és naponta több koronavírus-fertőzött is akad. Azonban meglepő módon a pozitív esetek többsége inkább csecsemőkorú.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!