Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Az új barbárság kora

Úgy tűnik, immár teljesen és végleg lekopott rólunk a civilizációs máz. Legalábbis abból látszik, ahogy embertársainkkal viselkedünk, egyelőre csak szóban és írásban.

Mert bár a képernyőbátrak már hosszú évek óta fröcskölik indulataikat mindenféle fórumokon, de mostanában – talán az utóbbi két évben – nagyon felerősödtek és – a Facebooknak köszönhetően – széles körhöz is eljutnak.

Lehet szidni a modern technikát, lehet szeretni, de egy világos: a legnagyobb közösségi hálót mi tettük olyanná amilyen lett, azt tükrözi vissza, amilyenek vagyunk. Vagy amilyennek szeretne bennünket azt az működtető mesterséges intelligencia: aktívan kommentelgetőnek, megosztó tartalmak készítőinek és megosztóinak, s hogy egyre több és több időt szenteljünk az oldalnak.

A régi szép időkben, ha valaki nem tetszett, hát előbb legfeljebb csak vitatkoztunk vele, majd a vérmesebbek be is töröltek egymásnak. Ököllel vagy tenyérrel, ahogy éppen jól esett.

Ma már nem kell oda sem menni senkihez: mindenkinek mindenről van véleménye, mindenki pápább akar lenni a pápánál, s ezt a közösségi portálon hangoztatja is. LEHETŐLEG CSUPA NAGY BETŰVEL!

A képernyőbátrak szerepét mára a trollok fokozták a végletekig, azok, aki még a gyermeknevelésről vagy a kutyatartásról megosztott posztokat is pillanatok alatt darabokra szedik indulatoktól és süvítő gyűlöletről árulkodó megjegyzéseikkel.

És a helyzet bizony fokozódott, hiszen az indulatok immár kiléptek a képernyők mögül, s hol egy emberre, hol egy népre, hol pedig egy emberi tulajdonságra zúdulnak.

Mondjuk, volt a történelemben ennek előképe több is, s mindig alaposan meg is szenvedte a következményeit Európa és az egész világ. Csak gondolkodjunk el rajta.  

Úgy látszik az emberiség nem tanul és nem változik – csak technika, technológia fejlődik.

Mi nem…

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!