Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Vöröslik a kardoskúti Fehér-tó medre

Különleges látvány fogadja mindazokat, akik ellátogatnak szeptember 17-én Kardoskútra, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság és kardoskúti önkormányzat közös rendezvényére, a XXI. Fehértó Napjára. A tómeder ugyanis vörös színben pompázik, csak néhol törik meg fehér szikfoltok – írja a nemzeti park honlapja.

Mivel a Fehér-tó egész nyáron teljesen kiszáradt állapotában volt, ezért a mederaljzat fehérre fakult a karbonátos feláramlások, az összegyűlt sziksó (szóda) miatt. A szárazságot és a sót is kiválóan tűrő sóballák mostanra már zöldről vörös színűre váltottak. A tövek nagyon magasak és nagyon terebélyesek, szinte vörös szőnyegként borítják be a tómedret.

A nyugati meder közepén van egy érdekes, nagyobb területet elfoglaló rész, melyben 30 centiméternél is magasabb, homogén, fehér felszínű kiemelkedések vannak. A nemrég érkezett csapadék hatására a kiemelkedő részek között megállt a víz, kis tócsákat, foltokat alkotva. Amikor süt a nap, akkor ezek a vízfelületek is különleges fényben díszlenek.

A Fehér-tó közvetlen környezete az év többi napján nem látogatható, de szeptember 17-én, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi nyílt napján szakvezetőik segítségével sétálhatunk a medrében. Felmehetünk a kilátóba is, onnan gyönyörködhetünk a különleges, szinte földöntúlinak tűnő tájban.

- HIRDETÉS -

- HIRDETÉS -

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -2

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!