Két nagyszerű tanárra emlékeztek a Bethlenben

Bodrogi Sándor és Horváth István is a Bethlen Gábor Gimnáziumban voltak diákok és lettek később évtizedekig elismert tanárok, 34 illetve 35 évig. egykori diákjaik és tisztelőik tették lehetővé, hogy a két legendás tanárember most domborművet kaphatott az intézményben.

Általuk számos diák ismerhette meg a természettudományok, a fizika, a kémia és a matematikai szépségeit, mondta visszaemlékezésében Hódiné Földesi Sára.

Korábban mi is beszámoltunk a fizikaszertár felújításáról a Bethlen Gábor Református Gimnáziumban. Szombaton a szertár előtti folyosón, ahogy a korábbi igazgatónő mondta, a fizika szentélyében, a fizika előadóknál, a labornál, a szertárnál avatták fel a két nagyszerű tanárról, a kémia-fizika szakos Bodrogi Sándorról és a matematika-fizika szakos Horváth Istvánról készült domborműveket.

A fizika szertár jelenleg is Bodrogi Sándor nevét viseli. Mindkét tanárember munkásságának emléket állít az is, hogy a nevüket viselő díjat kapnak a mindenkori végzős osztályok arra érdemes diákjai.

Hogy milyen jó tanári, később emberi viszonyt ápoltak egykori diákjaikkal, arra példa az, hogy a domborművek elkészítésének kezdeményezői az 1979-ben végzett IV. B. osztály volt. Az ő felajánlásuk mellett a gimnázium fenntartója, annak vezetése és a Vásárhelyi Bethlen Gimnáziumért Alapítvány is az ügy mellé állt. Az alapítvány egy felhívást is közzétett, aminek hatására különböző időben érettségizett ,,öregdiákok” és más tisztelők is adakoztak.

A mostani megemlékezésnek az is aproója volt, hogy Horváth tanr úr 10 éve hunyt el, Bodrogi tanár úr pedig 90 éve született, nyilatkozta Berecz János, a gimnázium fizika munkaközösségének jelenlegi vezetője, aki maga is sokat tanult Bodrogi Sándortól és Horváth Istvántól.

Horváth István özvegye azt emelte ki, hogy szigorú férje szigorú ember volt, de mindene volt a tanítás és diákjait az életre készítette fel, amiért sokan hálásak is voltak neki.

Ezt megerősítette Sós Mária, aki ma már maga is matematika-kémia szakos tanár. Elmesélte, hogy nekik Horváth tanár úr adott mindent, míg az osztály másik, fizikás fele Bodrogi tanár úrra nézett fel szakmailag és emberileg egyaránt.

A domborműveket Máté Hunor szobrászművész készítette.

A muzeális könyvtár mellett bemutatták a felújított fizika szertárt is.

- HIRDETÉS -

- HIRDETÉS -

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -1

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!