Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Akár 8000 forint is lehet a fa mázsája

Egyre többen vennének fát a vásárhelyi tüzépeken, hogy ne gázzal kelljen fűteniük a téli hónapokban. Az ellátás azonban akadozó, esetenként a vásárlóknak hónapokat kell várniuk a fára. A kereslet növekedésével az ár is megemelkedett, a tavalyi ár több, mint kétszeresét, 8000 forintot kérnek egy mázsa fáért.

100 mázsa fát dolgoznak fel naponta tüzelőnek az egyik vásárhelyi tüzépen. A kereslet olyan mértékben nőtt meg a gázárak emelkedése és a rezsicsökkentés változása miatt, hogy a kínálat azt nem tudja követni. Egyre nagyobb a kereslet és érdeklődés a tűzifára, annak ellenére hogy jócskán megemelkedett az ára, nyilatkozta a Vásárhely TV-nek Maczelka Tibor vállalkozó. Tavaly még 3500-4000 Ft között mozgott a tüzifa mázsája, szeptemberre ez a 8000 Ft-ot is meghaladhatja.

Egy háromgyermekes vásárhelyi családapa, Szél Csaba még július elején rendelte meg a téli tüzelőjét és csaknem két hónapot kellett rá várnia. Azért döntötték el, hogy rásegítenek a favásárlással, mert a gázárak a hétszeresére nőttek, ami még azzal együtt is teher nekik, hogy nagycsaládosok és kapnak kedvezményt köbméter formájában. A fának az ára még így is óriásit növekedett a tavalyi árhoz képest, amikor 3500 Ft-ért vett fát, most 6500 Ft-ért sikerült mázsáját megvásárolni.

A vásárhelyiek nagy része is most kezdi megvásárolni a téli tüzelőjét, azonban csak vizes, alacsonyabb fűtőértékű fát tudnak beszerezni. a tüzéptől és erdőgazdaságoktól, mivel legalább egy év kell ahhoz hogy a friss fa megfelelően kiszáradjon.

Sokkal kevesebb hőt energiát ad le de még ki kell a kályhában párologtatni azt a 20-40%-os víztartalmat, amit tartalmaz. Ezért kell még időben megvenni a fát. mert ha száraz, akkor sokkal hőt el tud égni, és jobban adja le az energiát. Maczelka Tibor azt javasolja, vegyenek időben fát, nem baj, ha egy éves, vagy áthúzódó készlet van a fáskamrában.

Vásárhelyen az elmúlt hónapokban akadozott az ellátás és hónapokat is kellett várni egy-egy szállítmányra. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról számolt be a csütörtöki kormányinfón, hogy 10 köbméter fát minden családnak tudnak biztosítani, valamint a fára is árkorlátozást vezetnek be.

A vásárhelyi tüzépek is csak a sajtóból értesültek a fák hatósági árstopjáról, részleteket és pontos árat még ők sem tudnak.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!