Vegyen velünk lendületet! 970×250 -1

Az űr ihlette festmények a vásárhelyi könyvtár kiállításán

N. Sebestyén Katalin festőművész, költő galaktikus festményeiből nyílt kiállítás tegnap délután a vásárhelyi Németh László Városi Könyvtárban, a Krúdy Gyula Irodalmi Kör és a Kárász József Irodalmi Kör közös, Áldott légy vers! est kísérő rendezvényként. Az utóbbin elismeréseket is átadtak.

– 2011 óta festek, s már a legelső, Gyémántgyűrű című alkotásommal első helyezést értem el – mondta N. Sebestyén Katalin. Az alkotó a világűr látnivalóit ábrázolja, s nem véletlenül.

– Gyermekként édesapám mutatta nekem a csillagos égboltot: a Göncöl-szekeret, az Orion ködöt és mindazt, amit szabad szemmel is látni lehet. Elvarázsolt a csillagos égbolt, annyira, hogy ezek inspirálták a festményeimet. Ami a képek érdekesség, hogy minden nap kapom a NASA-tól (azaz az Amerikai Űrkutatási Hivataltól – a szerk.) a legújabb csillagászati felvételeket, most a James Webb űrteleszkóp képeit.

N. Sebestyén Katalin, aki korábban igencsak távol dolgozott a művészettől, kapcsolatban állt a 2016-ban elhunyt Alan Beannal, azzal az amerikai űrhajóssal, aki a negyedik ember volt, aki leszállt a Holdra.  Tőle kapta az első csillagászati fotókat is.

– Nekem a festészet nem csak elfoglaltság, de gyógyír is az engem ért tragédiákra, a férjem ezért is örült, amikor festőállványhoz álltam, s verseket kezdtem írni.

N. Sebestyén Katalin Csillagrobbanás és Napfogyatkozás ibolyán túl című festményeivel Szicíliában elnyerte a Nemzetközi Kultúráért díjat. Kiállították azokat több olasz városban köztük Rómában, de a francia fővárosban is.

Az alkotó azt is elárulta, most készült második verseskötete.

A kiállításnyitót után kezdődött a Krúdy Gyula Irodalmi Kör és a Kárász József Irodalmi Kör közös, Áldott este! című estje, melyen közreműködött Kanizsa József, Németh Nyiba Sándor, N. Sebestyén Katalin, Szénási Sándor István, Török Nándor, Bullás Mária, Dani Imre, Fehér József, fényesi Tóth János, Gyulafalviné Koncz Márta, Haranghy Géza, Horváthné Hegyi Éva és Sulyok Csaba.

Ez alkalommal díjakat is adtak át: Kanizsa József író, költő, kritikus nyolcvanadik születésnapja alkalmából vehette át a Kárász József Emlékére Nívódíjat, ugyancsak nívódíjat kapott Németh Nyiba Sándor, a Krúdy irodalmi kör elnöke. N. Sebestyén Katalin festőművész, költő, a Művészetek Nagykövete Kárász József Emlékére Díszoklevelet vehetett át.

Elismerő oklevelet kapott Szénási Sándor István és Török Nándor, akik tegnap délelőtt a Szent József Kertvárosi Katolikus Általános Iskola diákjait és a város irodalomkedvelőit örvendeztették meg verseikkel.  

- HIRDETÉS -

- HIRDETÉS -

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -2

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!