Vegyen velünk lendületet! 970×250 -1

Veterán kerékpárok a BFMK-ban

A velocipédtől a versenykerékpárokig – mintegy 100 évet ölel fel a Kétkeréken Vásárhelyen című kiállítás, amely tegnap délután nyílt meg a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ első emeletén. Az érdeklődők megtudhatják, hogyan alakult a bicikli történelem a városban. A bemutatott modellek között van olyan is, amelyet csak helyi kereskedő forgalmazott, ezért máshol az országban nem is lehetett megvásárolni.

,,Ez az 1936-os kerékpár azért érdekes, mert ez Kistelek környékén került elő és az ottani legendárium szerint a ’40-es, ’50-es években ezzel hurcolták éjszaka a frissen vágott disznóknak a húsát” – mesélte a Vásárhelyi Televíziónak Béres Benedek kerékpárgyűjtő. Ahány kerékpár annyi történet. Már csak ezért is érdemes ellátogatni a Kétkeréken Vásárhelyen c. kiállításra, mert ezeket a sztorikat is megismerhetik az érdeklődők QR-kódok használatával.

A biciklik időrendi sorrendben követik egymást. A legrégebbi az 1880-as években Hódmezővásárhelyen megjelent velocipéd, amely a gazdagok kiváltsága volt.

,,A velocipédet konkrétan itt Vásárhely körül egy ideig velocipeldnek nevezték. Azért, mert elég sokat estek velük és a köves úton is inkább a hátukon vitték őket, minthogy rajta menjekek” – árulta el Béres.

Évente egy veteránkerékpár kiállítás biztosan van a városban, ennek ellenére a hűséges látogatók most is találhatnak még nem látott érdekességeket. ,,Eddig a versenykerékpárok úgy nagyrészt kimaradtak a kiállításainkból. Ez egyszerűen azért, hogy mi nem annyira gyűjtöttük azt a kört. Én most az elmúlt párt évben kicsit rámentem erre a hiányosságra és sikerült pár darabot beszerezni. Így ezért most ebben a témában is tudunk mutatni pár kerékpárt” – tette hozzá a gyűjtő.

Például a ’60-as, ’70-es években épült magyar versenykerékpárt és azt a francia modellt is meg lehet itt csodálni, amelyet az egyik Tour de France versenyző használt.

A város biciklis történelmét bemutató kiállítás egy hónapon keresztül várja a téma iránt érdeklődőket a BFMK-ban.

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -1

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!