Vegyen velünk lendületet! 970×250 -1

Rekordot döntött a hallgatók száma a Mezőgazdasági Karon

218 új hallgató kezdte meg a tanévet az SZTE Mezőgazdasági Karán. Évről-évre egyre többen tanulnak Hódmezővásárhelyen, idén már 750-en. A legnépszerűbb az agrármérnök és a mezőgazdasági mérnök képzés – hangzott el a Tanévnyitó Ünnepi Tanácsülésen a városházán, ahol Mikó Edit dékán kézfogással fogadta hallgatóvá a gólyákat, akik új lehetőségként például agrár digitalizáció képzésen is részt vehetnek, ami szinte nélkülözhetetlen a modern mezőgazdaságban.

Az elmúlt évhez hasonlóan nagy volt a jelentkezők száma és ma 218 új hallgató kezdte meg felsőfokú tanulmányait a Szegedi Tudományegyetem hódmezővásárhelyi Mezőgazdasági Karán. Mikó Edit dékán úgy látja, hogy az ágazatuk most a klímaváltozás miatt minden eddiginél nagyobb kihívásokkal néz szembe, ehhez alakítják képzéseiket anyagát is.

,,Meg kell változtatni bizonyos szempontból a tudásanyagunkat, az oktatási anyagainkat, mert az egyre gyorsabban, intenzíven változó környezet mellett nem biztos, hogy például ugyanazokra a fajtákra van szükség az állattenyésztés, növénytermesztés területén, amire 50 évvel ezelőtt szükség volt ahhoz, hogy tudjunk takarmánynövényt termeszteni, ahhoz, hogy tudjunk élelmiszeralapanyagot előállítani a lakosság számára” – fogalmazott a Vásárhelyi Televíziónak a dékán.

Természetközeli hivatást szeretett volna választani Vass Alexandra, aki jelenleg is önkéntesként dolgozik egy állatmenhelyen. Most pedig elkezdte vadgazda mérnöki alapképzését a vásárhelyi karon.

,,Az agráriumot azért választottam, mert van egy ilyen képzésük, hogy vadgazda mérnök. Én mindig odavoltam az állatokért, nem véletlenül választottam ezt a szakot, mert itt főleg az állatokkal fogunk foglalkozni, meg az élőhelyeikkel, hogy hogyan tudom én azt megvédeni, az állatokat is hogyan tudom ellátni, megvédeni” – mesélte a VTV-nek a friss egyetemista.

A több mint kétszáz első éves agrár szakos hallgatót Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere is köszöntötte a tanévnyitón. Hangsúlyozta, hogy a város mindent megtesz az egyetemistákért.

,,Hódmezővásárhely nagyon büszke arra, hogy itt nem csak kiváló középiskolák, általános iskolák vannak, hanem hogy itt működik egy egyetem, egy nagyon színvonalas és nagyon régóta jól működő agrár felsőoktatási intézmény is. Nyilván, minden alkalommal, amikor csak tudjuk, akkor igyekszünk támogatni is az itt tanulókat és elsősorban természetesen a környezetet biztosítani ebben a városban, amely lehetővé teszi itt a hallgatóknak, hogy a tudományra tudjanak koncentrálni, de egyben jól is érezzék magukat” – jelentette ki a polgármester.

A vásárhelyi karon idén 32 külföldi hallgató is megkezdte tanulmányait. Érkeztek Brazíliából, Kínából és Indonéziából is az agrár felsőoktatási intézménybe.

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -3

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!