Az Oldalkosár utcai óvoda és bölcsőde termálhőre áll át

Komoly spórolást jelent Hódmezővásárhelyen, hogy a közintézmények és panellakások túlnyomó többségét termálhővel fűtik. Az önkormányzatnál azt tervezik, hogy ahol csak lehet teljesen áttérnek erre a fűtésmódra, így a most még gázzal üzemelő Oldalkosár utcai óvoda és bölcsőde épületeibe is bevezetik a termálhőt.

Az egyre fenyegetőbb energiaválság ellenére a legjobb védekezés, ha az önkormányzatok előre menekülnek – fogalmazott Márki-Zay Péter a Vásárhelyi Televízió Időben c. műsorában csütörtökön. A polgármester elmondta: Hódmezővásárhely szerencsés ilyen szempontból, hiszen a geotermikus energiát régóta használják a városban. A tervek szerint olyan intézményeket is ezzel a termálvízzel fognak fűteni a közeljövőben, amelyek eddig földgázt használtak.

,,Egy óvodát és egy bölcsődét most igyekszünk átalakítani termálvizes távhőre, ez eddigi gázfelhasználás helyett. Ez például várhatóan egy éven belül megtérülő beruházás lesz” – fogalmazott Márki-Zay.

A két intézmény az Oldalkosár utcában van és már elkezdődtek a tervezési munkálatok. Mivel a szomszédos Cseresnyés kollégiumot régóta termálhővel fűtik, nem tűnik túl bonyolult feladatnak, hogy az óvodát és a bölcsődét is ilyen hálózatra kössék.

,,Keressük azt a tervezőt, aki meg tudja költséghatékonyan tervezni nekünk, hogy az óvoda és a bölcsőde jelenlegi földgáz fogyasztása egy termálenergia, – ami zöld energia, – kiváltsuk” – mondta a VTV-nek Száraz Gergely, a HVSZ energetikai és környezet

Hódmezővásárhelyen a panellakások és a közintézmények közek 90 százalékát fűtik termálerővel. Ez egészen rendkívüli arány a többi magyar városhoz képest. Mivel a földgáz ára az egekbe szökött, a város komoly előnyben van azokhoz képest, ahol ezt a megújuló energiaforrást eddig nem tudták, vagy nem akarták felhasználni.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!