Vegyen velünk lendületet! 970×250 -1

A vásárhelyi távhőszolgáltató nem tudott venni, Makó a tavalyi ár hatszorosáért vásárolt földgázt

Csak brutálisan drágán tudnak beszerezni földgázt az önkormányzatok, ha egyáltalán tudnak.

“Eddig az volt a tapasztalatunk, hogy folyamatosan emelkedő árakkal, de kapunk ajánlatot. Ám az elmúlt hetekben egy új jelenséggel is szembesülnünk kellett: nem is kapunk ajánlatot. Elindítunk egy közbeszerzést, s arra egyetlen egy kereskedő nem ad sem az áram, sem a gáz vonatkozásában érvényes ajánlatot. Erre kívántam felhívni a figyelmet, mert hasonló problémákkal küszködnek hazai és európai önkormányzatok, így például Hága, Hannover, Bécs és még sorolhatnám, márpedig ez mindannyiuk mindennapjait érintő probléma, hiszen közszolgáltatásokról és városüzemeltetési intézményrendszer működtetéséről van szó” – nyilatkozta a Válasz Online-nak Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere, aki a hét elején vészjósló véleményt közölt közösségi oldalán.

Az említett jelenségre Hódmezővásárhely közműcége is példát szolgáltatott. A HVSZ Zrt. még júniusban indította el földgáz beszerzési eljárását, hogy 2022 októberétől 2023 októberéig 14 ezer  Gigajoule mennyiséget vásároljon az általa üzemeltetett távhőszolgáltatás számára.  Az augusztus elejére lezárult versenyeztetés eredménytelenül zárult, mert – mint a hirdetményből kiderült – kizárólag érvénytelen ajánlatot nyújtottak be: az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. Ajánlattevő nem tett eleget az igazolások benyújtására való felkérésnek, a Hungary Energiakereskedelmi és Szolgáltató Zrt. pedig nem tett eleget a hiánypótlási felhívásban foglaltaknak. 

Tavaly ilyenkor még zökkenőmentesen szerzett be a HVSZ Zrt. valamivel több mint 16 ezer Gigajoule-nyi földgáz mennyiséget. Három ajánlat futott be, s noha előzetesen 97 millió forint volt a szerződött mennyiség becsült összértéke, a legkedvezőbb áron, 120 millió forintért az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt-vel állapodott meg a vásárhelyi önkormányzati cég. 

Makó önkormányzata ugyancsak 2022 júniusában indította el a közbeszerzési eljárást , a város a fenti egy éves időszakra végül tudott földgázt vásárolni, 650 millió forintért 19,4 ezer gigajoult. 2021 nyarán 21,8 ezer gigajoult nem egész 117 millió forintért vásárolt a Maros-parti város önkormányzata. 

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -1

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!