Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Vásárhelyi delegáció Királyhidán

Régi jó kapcsolat fűzi Hódmezővásárhelyet az ausztriai Bruckneudorfhoz, magyar nevén Királyhidához, ahová küldöttségünk az elmúlt hétvégére kapott meghívást az ottani új alsó tagozatos általános iskola átadó ünnepségére – adta hírül az önkormányzat.

A bruckneudorfi gyerekek eddig a szomszédos Bruck an der Leitha településre voltak kénytelenek átjárni, így a község életében nagy esemény volt a modern eszközökkel felszerelt, a gyerekek sajátosságaihoz messzemenően alkalmazkodó saját iskola átadása, melyet a régi borsófeldolgozó üzem épületének felújításával, átalakításával hoztak létre.

Az új iskolában szét is lehetett nézni. Fotó: Hódmezővásárhely Város gyorshír szolgálata

Az eseményen Hódmezővásárhelyet Márki-Zay Péter polgármester mellett két alpolgármesterünk, Szabó János és Berényi Károly is képviselte, akiket Lakatos-Tóth István is elkísért. A nyugalmazott pedagógus áldásos tevékenységére, a bruckneudorfi levente-emlékművek gondozására vezethető vissza a testvértelepülési kapcsolat kialakulása. István édesapja levente volt, a második világháború alatt esett Bruckneudorfnál több társával együtt szovjet hadifogságba, ahonnan csak évekkel később térhetett vissza.

A delegáció tagjai felkeresték és megkoszorúzták a településen és környékén lévő levente – emlékhelyeket is.

Mindezek mellett egy közeli szélerőműparkot is meglátogattak, ugyanis Ausztriában minden eddiginél jobban fektetnek be megújuló energiákba. A szélenergia mellett a napenergia, napelemparkok telepítése is nagy szerepet játszik náluk.

A testvértelepülési kapcsolatot hamarosan írásbeli megállapodással is megerősítik.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!