Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Még 200 milliót kér az Építészmester Zrt. a vásárhelyi kórházbővítésért

Ezzel 1 milliárd 590 millióról 1 milliárd 794 millióra nő a beruházás nettó ára. A belgyógyászati és gyermekosztály idei megnyitására egyre kisebb az esély.

A kivitelezési munkák befejezésének határidejét többször is módosították Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ vásárhelyi fejlesztésénél: előbb egy hónappal, majd újabb 30 nappal halasztották el a kórházbővítés építési fázisának elkészültét, de ezekben az esetekben nem volt szó arról, hogy a beruházásra vonatkozó szerződésben rögzített összegen változtatnának a felek, mármint a megrendelő intézmény és a közbeszerzésen egyedül induló és végül nyertesnek hirdetett Építészmester Zrt.

Július utolsó napjaiban új pénzügyi igényekkel lépett elő a vásárhelyi székhelyű kivitelező cég, és módosították is a megállapodást – erről a Közbeszerzési Értesítőben találtunk hirdetményt.

Az indoklás szerint egyrészt egyes építészeti, gépészeti, erősáramú, szerkezetépítési munkák műszaki tartalomváltozása miatt emelkedett a vállalkozói díj nettó 28 millió forinttal, másrészt az Építészmester Zrt. további nettó 175 millió forintot kért az építőipari piacon a szerződéskötés óta az anyagárak tekintetében bekövetkezett árrobbanás miatt. A cég szerződésmódosítási kérelmében részletesen bemutatta az egyes alapanyagok árában a szerződéskötés óta bekövetkezett emelkedést és a rendes piaci kockázat szerződéskötéskor kalkulálható mértékét.

A megrendelő – tekintettel arra, hogy saját forrás nem áll rendelkezésére a többletigények esetleges fedezetére – többletforrás-igény iránti kérelmeket terjesztett elő a releváns hazai és nemzetközi szervezetekhez, hiszen a fejlesztés nagyobb részt uniós forrásokból valósul meg.

A felek megállapodtak abban, hogy a fenti módosító megállapodás kizárólag abban az esetben lép hatályba, ha a kivitelezői többletigényeket az intézmény, az állami és uniós szervezetek jogosnak és megalapozottnak találják, valamint a kórház további forrásigényére vonatkozó kérelmeit a hivatkozott szervek kedvezően bírálják el és az igényelt többletforrást rendelkezésére bocsátják.

Az új bel- és gyermekgyógyászati részleg ez évi megnyitására egyre kevesebb az esély, hiszen az intézmény visszavonta korábbi, a szükséges felszerelések és műszerek beszerzésére vonatkozó felhívását, és új eljárást indított, amelyre augusztus 24-ig lehet jelentkezni az ajánlattevőknek. A nyertes beszállítónak az eredményhirdetést követően 90 napja lesz vállalásainak teljesítésére, vagyis a legoptimálisabb esetben 2022 decemberének végére sikerül bebútorozni és felszerelni a kórház két megújult osztályát.

vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!