Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Fogarassy Judit és Návay Sándor kapja a Boldog Gizella-díjat

Fogarassy Judit táncművésznek és Návay Sándor szobrásznak ítélték oda idén a Boldog Gizella-díjat, a Polgári Hódmezővásárhelyért Alapítvány elismerését péntek este gálaműsor keretében adják át a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban – közölte a szervezet az MTI-vel.

Az alapítvány azon köztiszteletben álló személy elismerésére hozta létre 2018-ban a város iránti hűséget szimbolizáló díjat, aki példamutató polgári gondolkodásával vagy hosszú időn át folytatott munkásságával kimagasló érdemeket szerezett a közösség megbecsülést kiérdemelve. A nettó egymillió forint anyagi elismerés, amelyhez díszes oklevél és emlékplaket is jár, Boldog Gizella királynéról, Szent István király feleségéről kapta nevét, aki keresztényi lelkülettel és alázattal tett tanúbizonyságot fogadott nemzete iránti hűségéről egész élete során.

Fogarassy Judit táncművész, balettmester, koreográfus 1951-ben született Sátoraljaújhelyen. Már háromévesen kapcsolatba került a klasszikus balettel, s egész életét végig kísérte a táncművészet szeretete és elkötelezettsége a szakma iránt.

Az Egyesült Államokban, a Southwest Minnesota State University-n végzett táncművész-koreográfusként, majd miközben táncművészként, pedagógusként és koreográfusként dolgozott az USA több városában, folytatta tanulmányait. 1980-ban hazatért Magyarországra, s az Állami Balett Intézetben klasszikus balettmesteri, társas- és versenytánc oktatói végzettséget szerzett.

Fogarassy Judit 1980 óta Hódmezővásárhelyen dolgozik táncpedagógusként és koreográfusként. 1987-ben alapította saját stúdióját, ahol azóta is szellemi szabadfoglalkozásúként neveli a fiatalokat a tánc és művészetek iránti nyitottságra, az egészséges életvitelre. 42 éve aktív részese a város és a térség kulturális életének, pedagógusi munkája sikerét a tehetséges tanítványok életútja bizonyítja. 2015-ben Bessenyei Ferenc Művészeti Díjjal és Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki.

Návay Sándor 1955. január 1-jén, Hódmezővásárhelyen született. Művészeti tanulmányait a szegedi Tömörkény-gimnáziumban kezdte, majd a Képzőművészeti Főiskolán folytatta, ahol Szabó Iván és Bráda Tibor voltak a mesterei. A különböző szobrászati technikák közül a bronzöntés varázsolta el, amit a mai napig alkalmaz.

Első köztéri alkotása Funkcionális plasztika címmel 1981-ben Debrecenbe készült, számos munkája látható Hódmezővásárhely és a környező települések utcáin, terein, legutóbb pedig tavaly avatták fel a hortobágyi kitelepítettek emlékét őrző szobrát a Dóm téren. 1985-ben egyik alapító tagja volt a németországi Iserlohnban működő Nemzetközi Bronzöntő Művésztelepnek. Rendszeres résztvevője haza és nemzetközi alkotótáboroknak, kiállításoknak.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!