Holland segítséggel újulhat meg a Papi-féle szélmalom

A jó hírről Márki-Zay Péter számolt be oldalán.

Az épületet 1856-ban építette Csánki Bálint, majd 35 múlva került a névadó Papi család birtokába. A malmot hatvan évvel ezelőtt nyilvánították műemlékké. Hódmezővásárhelyen és környékén három szélmalom is van, ezek közül kettő magántulajdonba került, a Papi-féle malom azonban a városé, ezért is fontos ennek a történelmi épületnek a megőrzése és felújítása – fejtette ki a polgármester.

A szélmalom városunk elválaszthatatlan része, ezt mutatja többek között az is, hogy a róla készült fotóval nyerte meg Tímár Bence a Rejtett Vásárhely című fotópályázatot – tette hozzá Márki-Zay.

A héten egy holland szakemberrel egyeztetett a Papi-féle szélmalom felújítási terveiről.

Hódmezővásárhelyen a szélmalmok a 18-19. század fordulóján jelentek meg a város peremén és a tanyavilágban egyaránt. A város központjától 12 km-re a Békéssámson és Tótkomlós felé vezető Erzsébeti úton található az úgynevezett Papi-féle szélmalom. A 19-20. század fordulóján a műmalmok előretörésével a tanyavilágban működő szélmalmok jelentősége fokozatosan csökkent. Ennek ellenére Papi Imre az Erzsébeti úti szélmalom utolsó molnára egészen az 1950-es évekig meg tudott élni ebből a tevékenységből – olvasható a Tornyai Múzeum oldalán.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!