Templomi tárlattal ér véget a művészeti tábor

Vásárhelyi diák, de az Őszi Tárlatokon is elismert festőművész is dolgozik a Békéssámsoni Nemzetközi Művészeti Táborban, mely munkáit szombaton, a falunap keretben csodálhatja meg a nagyközönség a helyi templomban. A képen Kelemen Marcell festőművész az idei Őszi Tárlatra beadandó festményével.

Összesen kilencen vettek részt az eben az esztendőben harmadik alkalommal megrendezett Békéssámsoni Nemzetközi Művészeti Tábor programsorozatában, s a magyar, romániai és magyar származású bolgár alkotók zavartalanul merülhettek el munkájukban, s inspirálódhattak, akár egymástól is.

A változatos technikákkal és méretben készült képek mellett egy kopjafa is készült, ez utóbbit a helyi vadászok emlékére állítják majd fel.

A sámsoni vadászok emlékére egy nap alatt faragott kopjafa

– Második éve veszek részt a tábor munkájában. Egyelőre keresem önmagam, ezért nagyon változó technikákat használok, s különböző művészeti irányzatokat próbálok ki, az olajtól kezdve az akrilig – árult el a 18 éves vásárhelyi Tatár-Kiss Virág, aki az idén érettségizett a Bethlen Gábor Református Gimnáziumban, s ősztől a Budapesti Műszaki Egyetem ipari termék- és formatervező mérnök szakán folytatja majd a tanulmányai. Ő egyébként tavaly egy festett üveg lámpát készített, de az idén is dolgozott üvegfestéssel.

Tatár-Kiss Virág

– A Békéssámsoni Száraz-érért Természetvédő és Kulturális Egyesület hagyományt igyekszik teremteni ezzel, az idén immár harmadik alkalommal megrendezett táborral – árulta el Kovács Szabina. Az egyesület elnöke hozzátette: az egyesület a helyi önkormányzattal és a helyi vadásztársasággal együttműködve lát vendégül az idén kilenc határon belülről és kívülről érkezett festőművészt. A tábor vezetője és szervezője Siska-Szabó Hajnalka aradi festőművész, akit rokoni kapcsolatok fűznek Békéssámsonhoz.

Ugyan nem vásárhelyi, de a Vásárhelyi Őszi Tárlatokon alkotásaival 1992-től szinte folyamatosan jelen van és hatszor-hétszer is kapott már különdíjat Kelemen Marcell festőművész, aki ez alkalommal is virágokat ábrázolt a képein. Illetve kipróbált egy különleges technikát is: érdes felületű papírokat láthatatlan anyaggal kezel, s ha a papírt festékkel bekeni, majd azt letörli róla, akkor jelenik meg rajta a kép.

Kelemen Marcell a különleges technikával készült festményével

– Csak másodjára vagyok itt, de azért, mert első alkalommal magával ragadott ez a víg kedélyű, de amúgy komoly társaság, a sokféle világnézet és szemlélet és a természet. Itt is találunk olyan dolgokat, amit másutt nem, például a híres Török-hidat, vagy olyan növényeket, melyek az én otthoni környezetemben nincsenek. És nekem, mint bakonyi gyereknek, ez a síkság különleges élményt jelent – mondta.

A Kolozsvárott a képzőművészetin végzett, jelenleg a Babes-Bólyai Egyetemen művészettörténetet is hallgató, ráadásul majd hamarosan restaurátori diplomát is kapó Pattus Dorottya, mentora Siska-Szabó Hajnalka révén érkezett a táborba. – igaz csak az utolsó két napra tudta, eljönni, de nagyon jó társaságba érkeztem – mondta.

Pattus Dorottya munka közben

A különböző technikákkal és műfajban készült képekből összeállított tárlatot szombaton, a falunap keretében nyitják meg a helyi római katolikus templomban.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!