Lázár minisztériuma megszünteti a hozzájuk tartozó állami cégek zömét

Megszületett a döntés a Lázár János égisze alá tartozó Építési és Beruházási Minisztériumban arról, hogy felszámolják a tárca alá tartozó nagy állami vállalatok többségét. Erre várhatóan 2023-tól kerül majd sor – értesült a Telex a miniszter hivatalának tevékenységére rálátó forrás alapján.

Azt írják, a megszüntetett cégek között olyan társaságok vannak, mint az útépítéseket kivitelező NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., vagy a stadionokat fenntartó BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt.

A felszámolás alól kivétel a Magyar Közút, mivel az ottani feladatok jelentős hányada (úthálózati nagyberuházások kivitelezése, közúthálózat karbantartása) és a több mint 6500 fős dolgozói állomány nem olvasztható be a minisztériumba. Hasonlóképp megmaradnak azon projektcégek is, amelyek egy konkrét feladat (pl. Fertő tavi beruházás) menedzselésére jöttek létre.

A NIF, a BMSK, a Steindl Imre Program Kft. és a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztő Kft., valamint társaik azonban a jövőben nem lesznek önálló jogi személyek, hanem a beruházási tárcán belül látják majd el a tevékenységeiket.

A lap által idézett forrás szerint az önállóan működő társaságok beszántásának indoka a párhuzamosságok megszüntetése, továbbá az, hogy önálló építési minisztériummal már nem látják szükségét, hogy külön-külön cégeknél legyenek az egyes projektek és feladatkörök.

A Telex megkeresésére a tárca közölte: az elsődleges feladatuk most nem az intézményrendszer kialakítása, hanem az új, az állami beruházások rendjét mindenre kiterjedően szabályozó kerettörvény megalkotása, amin jelenleg is dolgoznak. A fővárosi projektekről azt írták: a jelenleg még meg nem kezdett – ezért felfüggesztett és felülvizsgálat alatt álló – állami beruházásokról „nem aszerint születik döntés, hogy a fővárosban vagy vidéken valósulnak-e meg”.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!