A kormányszóvivő szerint csak vészhelyzet esetén lesz rendkívüli fakitermelés

A rendkívüli szabályok kizárólag akkor lépnek életbe, ha az energiakrízis eljut arra a szintre, amikor a lakossági és közületi tűzifaigényt már nem lehet a korábban tervezett fakitermeléssel biztosítani – jelentette ki Szentkirály Alexandra.

A szóvivő azt írta: ha ilyen vészhelyzet nem következik be, akkor a hazai erdőgazdálkodás – benne a fakitermelés – az eredeti 2022-es tervek szerint zajlik. Idén az állami erdőgazdaságok még mintegy 1,3 millió köbméter tűzifát termelhetnek ki engedéllyel, amely megfelelő hatósági kontroll mellett az erdők károsításának veszélye nélkül növelhető.

Bejegyzéséből kiderül, a mennyiségek átcsoportosíthatók, több százezer köbméternyi faanyagot tehetnek szükség esetére elérhetővé úgy, hogy magát az erdőt semmiképpen sem veszélyeztetik.

Hozzátette azt is, az erdő- és a természetvédelmi törvény alapvető rendelkezései változatlanok, így az erdők területe és természetességi állapota továbbra sem csökkenhet.

Mint arról beszámoltunk, a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet értelmében természetvédelmi területen is lehet fát vágni. Hódmezővásárhely környékén Natura 2000-es természetvédelmi terület a Csanádi puszták, csanádi-háti puszták, a Kék-tó és a Tisza mentén a hullámtér.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!