Linzbe szerződött Kecskés Ákos – az európai kupaporond a cél

Korábban még úgy nyilatkozott Kecskés Ákos, hogy akár maradna Oroszországban, ám jó ajánlatot kapott, így mégis klubot, sőt országot váltott, és az osztrák Bundesligában játszó LASK Linz csapatához igazolt. Céljuk ismét az európai kupaszereplés kivívása lesz. Ákos bemutatkozását egy kisebb sérülés akadályozza még, ám reméli, erre napokon belül sor kerülhet. 

A Nemzeti Sport írta meg, hogy Kecskés az orosz–ukrán háborús helyzet miatt hozott és 2023. június 30-ig érvényes FIFA-szabály alapján kérte a Nyizsnyij Novgorod vezetőit, hogy függesszék fel az év végéig szóló szerződését. Új klubjánál 2026-ig szól a szerződése.

A linzi klub vezetője azt mondta, Kecskés alapember lehet klubjánál. Az LASK Linzet (azaz annak jogelődjét) 1908-ban alapították, 1-szeres bajnok (1965) és szintén 1-szeres kupagyőztes (1965) csapat, tavaly a bajnokság 8. helyén végeztek, a kupában pedig a döntőben kaptak ki a bajnok Salzburgtól. 2019-ben azonban ezüstérmesek lettek a bajnokságban, a Bajnokok-Ligája utolsó selejtezőkörében estek ki, a második számú kupában, az Európa-ligában (EL) pedig a legjobb 16-ig meneteltek, amikor is a Manchester United ejtette ki őket.
A tavalyelőtti idényben is eljutottak az EL csoportkörig, míg tavaly (2021/22-es idény) a harmadik számú, újonnan indult Európai Konferencia Ligában jutottak el a legjobb 16-ig.

Kecskés Ákos a Hódpressnek elmondta, döntésében több tényező is szerepet játszott, az oroszországi helyzet ugyanúgy, mint az a tény, hogy egy nemzetközi szinten jegyzett csapat tett le egy vonzó és perspektivikus ajánlatot elé. 

Linzben pozitívan fogadták a csapattársak, akikkel angolul, sőt egyesekkel szerbül is könnyen tud kommunikálni. Kisebb achilles-problémája van, ami hátráltatja pályára lépését, de reméli, hogy a következő fordulóban már bemutatkozhat, az a kérdés, az említett achilles hogyan reagál majd a terhelésre. 

Ákos azt is elmondta, Linzben 4 védős rendszerben játszanak, ő eddig 3 védős szisztémához szokott Svájcban és Oroszországban egyaránt. Szükséges lesz tehát új taktikát tanulnia, de a modern foci erről is szól: alkalmazkodni kell a megváltozott körülményekhez, ez biztos nem fog nehézséget okozni.

Hozzátette, a Linzben egyértelmű elvárás, hogy a csapat ismét a nemzetközi kupában indulhasson, a tavalyi 8. helyet egyértelműen kisiklásnak tartják, a kupadöntő ellenére is. Óriási potenciál van a csapatban, mondta, ráadásul februárban új stadiont fognak átadni. 

Eddig 3 fordulót játszottak le az osztrák bajnokságból, a LASK Linz 2 győzelmet aratott, egyszer pedig döntetlent játszott, jól kezdtek tehát, vezetik is a tabellát.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!