Állami közfeladat lett a rezsivédett áram- és gázszolgáltatás

Az augusztustól életbe lépő rezsiszabályok részleteit a lakossági rezsiszámlák is tartalmazni fogják.

A péntek este a Magyar Közlönyben. közzétett rendelet kimondja, hogy a kormány az elérhető árú villamosenergia és földgáz ellátás biztosítására „rezsivédelmi szolgáltatást” nyújt az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő felhasználók számára.

A rendelet értelmében a rezsivédelmi szolgáltatás a kedvezményes áron igénybe vehető áram- és gáz mennyiségéig jár az energiapiaci körülmények megváltozása esetén is.

A rezsivédelmi szolgáltatás ellátására a 2022. január 1. és 2023. december 31. közötti időszakra a földgáz esetében egy szolgáltató társaságot jelöl ki, az áram egyetemes szolgáltatásban pedig az engedélyeik területi hatályával az ország területét együttesen lefedő, több egyetemes szolgáltató konzorciumát. 2024. január elsejétől pedig két év időtartamra áram- és földgáz-szolgáltatót jelöl ki.

Kiegészül a gáz- és áramszámla tartalma, olvasható a kormány a honlapján. Az augusztustól életbe lépő rezsiszabályok részleteit a lakossági rezsiszámlák is tartalmazni fogják. A számlák tartalmazni fogják, hogy a rezsicsökkentett díj nélkül mekkora lett volna a fizetési kötelezettség az elszámolt időszakban, és azt, hogy mennyit takarított meg a lakossági fogyasztó.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!