A Hódmezővásárhely környéki természetvédelmi területeken is kezdődhet az erdők tarvágása

A Magyar Közlönyben megjelentek szerint a fakitermelés tilalmi időszakára vonatkozóan – jogszabályban vagy hatósági döntésben – megállapított korlátozást nem kell alkalmazni. A döntés értelmében természetvédelmi területen is lehet fát vágni.

A rendelet szerint ha egy védett területen termelnek le egy idegenhonos fajokból álló erdőt, például akácot, akkor a helyére nem kell őshonos fajokat telepíteni, sőt egyáltalán semmit sem kell telepíteni, ha az erdő sarjakból képes megújulni. Továbbá természetvédelmi területen könnyebb lehet tarvágást végezni, és ez nagyobb területre is kiterjedhet.

Állami erdészetekben nem szükséges hatósági engedélyt kérni a kitermelni kívánt erdőrészlethez vezető utakhoz. A 100 százalékban állami tulajdonú erdőkben is lazább szabályok vonatkoznak a vágásérettségi kor megállapítására. Tehát fiatalabb állományokat is kivághatnak.

Megkönnyítették a favágók dolgát azzal is, hogy mostantól nem 21, hanem csak 8 nappal korábban kell bejelenteni a hatóságnak az erdőirtást. Ennek elbírálására a hatóságnak mostantól csak 3 napja lesz.

Hódmezővásárhely környékén Natura 2000-es természetvédelmi terület a Csanádi puszták, csanádi-háti puszták, a Kék-tó és a Tisza mentén a hullámtér.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt héten beszélt arról, hogy az állami erdőgazdaságoknak terveket kell készíteniük a tűzifa-kitermelés növelésére. A kormány azt akarja, hogy ahol lehet kályha- és kazánprogrammal váltsák ki a gázfűtést.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!