Putz Anita: Mártély maradjon a mártélyiaké!

Polgármestert és képviselő-testületet is választanak vasárnap Mártélyon, miután a testület hét képviselője közül négyen a testület feloszlás mellett döntöttek. Putz Anita polgármester ismét indul a faluvezetői posztért.

– Voltak döccenők a testület és a polgármester között? – kérdeztük Putz Anitától.

– Korábban tökéletes volt az együttműködés köztünk, soha egyetlen „nem” szavazattal sem voksoltak, mindenben egyet értettünk. Az együttműködés felrúgására Lázár János országgyűlési képviselő mártélyi villámlátogatását követően került sor. A megválasztott, majd lemondott képviselők most újra rajtvonalra állnak. Úgy gondolom, ezzel visszaéltek az a mártélyiak bizalmával.

– Van azonban aki nem indul a régi testület tagjai közül…

– Három tapasztalt, a falu sorsát szívükön viselő képviselő: Sajti Imréné, Nagyné Szentirmai Anna Sára, és Somodi István, a kialakult helyzet miatt valóban nem, azaz olyan értékes embereket vesztettünk a falu vezetéséből. akik már bizonyítottan sokat tettek Mártélyért.

– Hírlik, hogy Ön viszont nem szándékozott ismét megmérettetni magát, miért döntött mégis az indulás mellett?

– Eredetileg valóban nem akartam indulni. De a mártélyiak meg-megállítottak az utcán, s megkérdezték miért nem indulok? Talán valami rejtegetnivalóm van? Hát nincs! Végül azért döntöttem az indulás mellett, mert arra esküdtem fel, hogy a falut és annak lakóit, érdekeit és jogait képviselem. Most – úgy látom – Mártély függetlensége a tét.

Ilyen helyzetben sok mindent vélekednek vagy gondolhatnak a mártélyiak a községről. Mi jellemzi a most a község helyzetét?

– Mindenkit szeretnék megnyugtatni, hogy a község költségvetése stabil. Kifizettük a korábbi vezetéstől örökölt 15 millió forintos adósságot, az ismeretlen tetteseshez köthető illegális törmelék-lerakásból eredő 5 milliós bírságot és helyreállítást, továbbá a választás 2 millió forintos extra költségét is. Ezt a 22 millió forintot egyébként költhettük volna aszfaltozásra, járdára, vagy egyéb fejlesztésre is. Két alkalommal kátyúztunk a faluban 7 millió forintért, elkészült a Kisgazdakör-dűlő, befejeződött az önkormányzat épületének energetikai megújítása, járható lett a Sóvirág utca és a Szélmalom-dűlő, ezzel csökkentettük a mezőgazdasági gépek forgalmát Mártély utcáin, Toyota terepjárót kapott a Gondozási Központ, hogy az idősek ellátása zavartalan legyen, megszépült a Faluház és az Erdei iskola, rekonstruáltuk a buszmegállókat, támogattuk az időseket és az újszülötteket, beindult végre a tanyavillamosítás, felvirágosítottuk a falut, hatékonyan gyérítettük a szúnyogokat, csomagokat osztottunk. Fellendítettük a közösségi életet gyerekprogramokkal, különböző pályázatokkal, felélesztettük a Kavalkádot, kitűnő kapcsolatot ápolunk a testvér-településekkel, és még sorolhatnám. Tettük mindezt úgy, hogy nemcsak az országot, de a világot érintő új helyzettel álltunk szemben. A Covid-járvány miatt ugyanis erősen megnyirbálták az önkormányzatok támogatását, a helyzet kihatott a gazdaságra is.

Milyen támogatásokat kaptak, nyertek?

– Semmilyen támogatást nem kapott a mártélyi önkormányzat. Egyetlen pályázatunk sem nyert, csak elvonásokat érvényesítettek velünk szemben.

Mártély a járás legkisebb önálló települése is. Mire lenne szükség a községben?

– Nincs helye további politikai gyűlölet-kampánynak a faluban! Békére, megbékélésre, összefogásra van szükség, és az is lesz. Drasztikus életszínvonal-csökkenés tapasztalható most az országban, az élelmiszerárak, építőipari árak, energiaárak folyamatosan emelkednek. Háborús gazdálkodást lebegtetnek a médiában, bizonytalan időre leállt az összes beruházás az országban. Befagyasztották az uniós forrásokat, eddig nem látott aszály sújtja térségünket, az emelkedő rezsi-költségek minden családot érintenek. Turisztikai fejlesztéssel kampányolni jelen helyzetben cseppet sem etikus. Úgy látom, reális a veszélye annak, hogy Szél István az agrárkamara megyei elnöke, Székkutas polgármestere, országgyűlési képviselőnk jobb keze, felmondatná a közös hivatali ügyintézést Hódmezővásárhellyel, és azt Székkutasra helyezné át. Ha ez megtörténik, akkor gyakorlatilag a gyámsága alá kerülne a községünk. Hódmezővásárhely és Mártély együttműködése a jelenlegi polgármesterektől függetlenül ugyanakkor évtizedek óta töretlen. Kár lenne ezt egy bizonytalan, kiszolgáltatott helyzetre cserélni. A falu egy politikai döntés következtében már elvesztette az üdülőterület fennhatóságát, iskoláját, most a falu megmaradt önállósága van veszélyben.

Melyek a legfontosabb dolgok, melyeket ígérni tud a helybélieknek?

– Nem kívánok hamis ígéretekkel kecsegtetni senkit, a jelenlegi helyzetben az önállóság és a falu függetlenségének megóvása a legfontosabb cél. Amit fontosnak tartok, hogy folytatni kell a gazdálkodást az önkormányzatunk gyümölcsösében, kertjében, mert az önfenntartásnak most kiemelt jelentősége lehet. Az állatállományt is növelni szükséges. A közmunkások elbocsátása, gyümölcsös és Glóbusz-kert felszámolása, az állatállomány megszüntetése településünk kiszolgáltatottságát növelné. Ehhez mindenekelőtt összefogásra van szükség, melyet eddig is erősítettünk, és a jövőben is erősíteni szükséges. Átlátható vezetést, elszámoltathatóságot, együttműködést továbbra is ígérhetek, az ajtóm továbbra is nyitva áll bárki előtt. Eddig sem hagytunk magára senkit, aki hozzánk fordult. Fontosnak tartom egy mini ipari park létrehozását Mártélyon, mely nemcsak munkalehetőséget teremtene a falubelieknek, hanem jelentősen növelné önkormányzatunk bevételét is. Ehhez már megtaláltuk a megfelelő területet a Rosmarin mellett, mely infrastrukturálisan kitűnő, és már van 4 jelentkező is, aki idetelepülne. Jelenleg is egyeztetések folynak a terület tulajdonosával, településünk nagyra becsült állatorvosával, akivel biztos vagyok benne, hogy meg tudunk egyezni. Olyan régen dolgozik már Mártélyon, hogy maga is fontosnak tartja falunk megélhetését és fejlődését. Ezen beruházás által bevételi forrásaink gyarapodhatnának, módunk adódna önálló, független fejlesztésekre is.

Kikre számíthat, ha vasárnap ismét polgármesterré választják?

– Kész vagyok együttműködni bárkivel, aki fontosnak érzi és tartja a falu jövőjét. Ezért bármelyik képviselő-jelölttel, akit a mártélyiak arra érdemesnek találnak, együtt tudok és fogok dolgozni. Különösképpen ajánlom a választók figyelmébe Mátrai-Székely Beáta, Vacsi Irén, Kuzma Csilla, Szín Dániel, Szabó Teréz Dorina, Domján Sándor, Borostyán Éva képviselő-jelölteket. A döntés most vasárnap, a mártélyiak kezében lesz. Eldönthetik, engednek-e zsarolásnak, fenyegetésnek, vagy meg akarják őrizni településünk függetlenségét, akarják-e növelni az önállóságot, vagy a kiszolgáltatottságot választják – vonta le az időközi választás mérlegét Putz Anita polgármesterjelölt.

***

Ambrus István nem kívánt interjút adni

Ambrus Istvánnak, a Lázár János által támogatott független jelöltnek is felajánlottuk egy hasonló interjú készítését. Megkeresésünkre közölte, hogy nem kíván élni a lehetőséggel.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!